Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

CRVENI KRST BIJELO POLJE: REALIZACIJOM TRI PROGRAMA BRIGE O STARIJIMA OBUHVAĆENO OKO 300 KORISNIKA

CRVENI KRST BIJELO POLJE: REALIZACIJOM TRI PROGRAMA BRIGE O STARIJIMA OBUHVAĆENO OKO 300 KORISNIKA

Brojne su aktivnosti i programi koji se realizuju u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bijelo Polje u cilju poboljšanja kvaliteta života starijih osoba, a skoro da nema aktivnosti i programa a da u njima ne učestvuju gerontodomaćice.

Socijalna radnica i koodrinatorka Centra za njegu u zajednici Ivana Bulatović i gerontodomaćice Olivera Lopušina i Binasa Kanalić kažu da rade težak, ali lijep posao.

– Opštinska organizacija Crvenog krsta tokom čitave godine pruža izuzetne napore i veliku posvećenost i pažnju starijim osobama, tako da imamo široku lepezu usluga za starije sugrađane i imamo veliki broj programa. Provodimo tri programa brige o starima u kojima je ukupno angažovano 20 gerantodomaćica i dvije medicinske sestre. Kroz ta tri programa brige o starima ukupno je obuhvaćeno oko 300 korisnika u gradskom, prigradskom, ali i u ruralnom području – ističe Bulatović dodajući da su vrijedne i požrtvovane gerontodomaćice uvijek spremne da priteknu u pomoć, utješe i razgovore starije sugrađane koji su nerijetko usamljeni u svojoj starosti i nemoćni u bolesti.

– Devetnaest godina je kako radim ovaj posao gerontodomaćice. Posao jeste dosta težak jer mentalni sklop naših korisnika je drugačiji od jednog do drugog korisnika, ulazimo u njihov privatni prostor, prilagođavamo se njihovim potrebama i željama, a vodimo računa i kako komuniciramo sa njima. Ipak, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo, nikad ne bih radila drugi posao – kazala je, između ostalog, Olivera Lopušina.

CRVENI KRST BIJELO POLJE: REALIZACIJOM TRI PROGRAMA BRIGE O STARIJIMA OBUHVAĆENO OKO 300 KORISNIKA

Iz opštinskog budžeta 60.000 eura

Program “Njega starijih lica” finansira lokalna samouprava i u njemu je ukupno angažovano osam gerontodomaćica i jedna medicinska sestra. Programom je obuhvaćeno 40 korisnika.

– Iz opštinskog budžeta ove godine opredijeljeno je 60.000 eura, što znači da će gerontodomaćice od ove godine imati punu zaradu i puno radno vrijeme. To svakako znači poboljšanje njihovih uslova rada, a na opšte zadovoljstvo svih nas koji smo uključeni u realizaciju ovog projekta – istakla je Ivana Bulatović i zahvalila lokalnoj samoupravi i predsjedniku Opštine Petru Smoloviću, jer su prepoznali značaj jednog ovakvog projekta.

– Nadam se da ćemo i u narednim godinama zajedno implementirati ne samo ovaj nego i niz drugih projekata koji su od suštinskog značaja za naše starije sugrađane kako bismo unaprijedili kvalitet njihovog života – poručila je Bulatović.

Slično misli i njena koleginica Binesa Kanalić.

– Naše posjete im mnogo znače. Razgovori i osmijeh kada dođemo i i blagoslov kada odemo od njih, zaista nemaju cijenu. U početku nam je bilo teško kada smo počinjali, nismo znali sa čime se susrećemo, to je bio prvi projekat koji je krenuo. Dolaskom na posao mi ulazimo u njihove domove, ali obukom na seminarima sa stručnim timom koji je bio iza nas, to smo nekako prebrodile i uhodale se – kazala je Kanalić.

Gerontodomaćice starijim sugrađanima pružaju usluge nabavke hrane, pomoći u pripremi obroka, pri održavanju lične higijene i higijene prostora, pomoći pri plaćanju računa, nabavke ljekova i odvođenje na zdravstvene preglede.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović