Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PREKO 200 NAŠIH PRIJATELJA I KOMŠIJA OTPUTOVALO NA HADŽ

PREKO 200 NAŠIH PRIJATELJA I KOMŠIJA OTPUTOVALO NA HADŽ

Preko dvije stotine vjernika islamske vjeroispovijesti krenulo je jutros na hadž, najsvetije mjesto muslimana, Meku i Medinu. Tokom svih dana hodočašća, po prvi put, s vjernicima će biti i ekipa Javnog servisa.

Na put koji život znači, rano jutros krenuli su vjernici islamske vjeroispovijesti.

Tražeći oproštaj od prijatelja i porodice, želeći jedni drugima duhovno i tjelesno zdravlje, spremili su se za odlazak na hadž. Oni koji ostaju sa suzama su ispraćali najmilije, a hadžije nijesu uspjele da opišu emocije s kojima kreću u Meku.

“Hadž je nešto što musliani iščekuju tokom cijelog žviota. Od momenta kad sazna za Alahovu prvu kuću kabu sanja i mašta o tom danu. Čovjek razmšlja kako bi opisao emociju, ne postoje riječi”, kazao je Džihan Hot.

“Treba tražiti oprost i raščistiti sa svima, kad je jaka želja onda sve se na stranu ostavi, i ne razmišjam ni o čemu već sam usmjerena ka tome da odradim hadž”, kazala je Fatima Šarac.

A odluku da ode na hadž Fatima je davno donijela i sve od tada, kaže, to je njena životna želja.

“Moraš neke stvari da popraviš sam sa sobom jer biti hadžija je nešto veliko”, kazala je Šarac.

Iz Islamske zajednice objašnjavaju da je sveta dužnost svakog muslimana da makar jednom u životu obavi hadž.

“Dosta ljudi godinama sakuplja sredstva, emotivno se priprema, dosta je emitovan trenutak prvog puta viđenja kabe koji je skoro uvijek propraćen suzama”, objašnjava Fuad Čekić iz Islamske zajednice.

Na aerodromu u Tirani, crnogorske hadžije dočekala je ekipa RTCG-a, koja će s njima biti tokom čitavog hodočašća.

“Ovo nije obično putovanje već istinsko hodočašće potraga za prosvetljenjem i pokajanjem svima potrebna. Vjerovatno je bilo pitanje vremena kada će biti odavde prva reportaža, ali evo mi se prvi sjetili kao nacionalni javni servis s ovih prostora”, kazao je urednik emisije „Gledajmo se“ na TVCG Sead Sadiković.

Ideja Javnog servisa je, poručuje Sadiković, da doprinese međusobnom razumijevanju zajedničkog nasljeđa pripadnika različitih vjeroispovjesti. Planirano je da vjernici 15 dana provedu u Meki, a kada završe s obredima hadža, otputovaće u Medinu gdje će boraviti sedam dana.

Izvor: RTCG

https://fb.watch/sDUwHRvtUC/