Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BOŠKOVIĆ: MLADI VOZAČI DA POŠTUJU PROPISE

BOŠKOVIĆ: MLADI VOZAČI DA POŠTUJU PROPISE

Redakcija VBP portala razgovarala je sa Veselinom Boškovićem, samostalnim policijskim inspektorom za poslove bezbjednosti saobraćaja.

Bošković je podijelio sa nama probleme današnjice, kao što su nepravilna upravljanja motornim vozilima.

Sugrađanin se školovao za posao koji obavlja u srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. Potom je dugi niz godina obavljao policijske poslove u odjeljenju za bezbjednost saobraćaja da bi odlukom Uprave policije bio postavljen za starješinu istog u Bijelom Polju.

,,Mogu reći da mi nije teško da iz svoje pozicije utičem na to da se poštuju saobraćajna pravila i to se u svakoj prilici u cilju opšte bezbjednosti u saobraćaju mora i raditi. Najveći procenat učesnika u saobraćaju bilo da u istom učestvuju kao vozači ili kao pješaci poštuju saobraćajne propise ali uvijek budu uočljiviji i izraženiji oni koji ih grubo krše.”

U protekla tri mjeseca na teritoriji Bijelog Polja dogodile su se 73 saobračajne nezgode. Od toga 48 sa materijalnom štetom, a 25 sa povrijeđenim licima. Ukupno je povrijeđeno 35 lica. 23 lica su zadobila lake dok je 12 lica zadobilo teske tjelesne povrede. Nažalost 2 lica su smrtno stradala.

BOŠKOVIĆ: MLADI VOZAČI DA POŠTUJU PROPISE

Kako reagovati, i apelovati da se dobro otvore oči u saobraćaju, sugrađanin poručuje.

,,Upravo zbog procjene o potrebi pojačane kontrole zbog slučajeva u kojima maloljetna lica upravljaju motornim vozilima i to najčešće u blizini školskih ustanova raspoređujemo policijske službenike da vrše kontrolu saobraćaja. I brinu o bezbjednosti učenika kod osnovnih škola “Marko Miljanov”, “Risto Ratković” i “Dušan Korać”. Pokretna saobraćajna patrola obilazi i vrši kontrolu kod srednjih škola a u najkraćem mogućem ruku reagujemo i na konkretne pozive iz ovih institucija.”

Pomenute aktivnosti sprovode u kontinuitetu i cijene ih kao jedan od prioriteta u radu.

,,Pozivam građane da nam prijavljuju takve ali i druge slučajeve pozivima na besplatni broj ,,122” kako bi pravovremenim reagovanjem spriječili moguće teže posljedice.” Napominje sugrađanin

Statistički podaci ukazuju da su u velikom procentu kod nezgoda sa teškim ali i najtežim posljedicama zastupljeni vozači starosne dobi između 18 i 25 godina. Najčešći prekršaji su prekoračenje brzine. Koja su značajno veća u odnosu na brzinu koja je naglašena saobraćajnim znakom. Takođe i nepropisna i rizična preticanja.

,,Pozivam ih da poštuju propise jer će time sačuvati i sebe i druge ali pozivam i roditelje da pojačaju

kontrolni nadzor nad svojom djecom koja su ,,mladi vozači” jer time će im samo pomoći ali će pomoći i svima nama. Mi sačinjavamo nakon izvršenih kontrola u saobraćaju evidencije ,,mladih vozača” i evidentiramo i vozila sa kojima upravljaju. Kod učestalih prekršaja od strane pojedinaca nakon sankcionisanja upoznajemo i roditelje. Sve u cilju povećanja stepena bezbjednosti. Ali i u cilju pokušaja da se izbjegnu neželjene posljedice u saobraćaju.

BOŠKOVIĆ: MLADI VOZAČI DA POŠTUJU PROPISE

Osim apela ,,mladim vozačima” roditeljima istih pozivam i druge društvene subjekte kojima je oblast djelovanja bezbjednost u saobračaju da daju svoj doprinos u cilju podizanja svijesti ali i poboljšanja saobraćajne kulture.”

U daljem razgovoru naglašava da su represivne mjere koje policijski službenici preduzimaju na većem nivou nego u ranijim uporednim periodima. Policijski službenici će i u narednom periodu sankcionisati uočene prekršaje .

,,Izvodićemo i akcije pojačanih kontrola sa akcentom na upravo one prekršaje koje smatramo najtežim i najučestalijim.”

Na kraju razgovora, sugrađanin se zahvaljuje VBP portalu, i na sam apel istog za poštovanje sobraćajnih propisa.

,,Vama iz ,,Vijesti iz Bijelog Polja” se zahvaljujem jer svakodnevnim izvještavanjem a i potenciranjem ove teme pravite iskorak i svoj doprinos u pravcu podizanja svijesti svakako dajete. Izvještavanjem o saobraćajnim nezgodama ukazujete na teške ali i najteže posljedice koje su nastale usled nepoštovanja saobraćajnih propisa”, zaključuje samostalni policijski inspektor Bošković.