Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

Kancelarija za rodnu ravnopravnost pri Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu i Sekretarijatom za ruralni i održivi razvoj obilježavaju tri bitna datuma proglašena od strane Ujedinjenih nacija, 15. Oktobar – Međunarodni dan žena na selu, 16. Oktobar – Svjetski dana hrane i 17. Oktobar – Svjetski dana borbe protiv siromaštva.

Tim povodom je u sali SO Bijelo Polje održana tribina za poljoprivrednice i preduzetnice koje su podržane kroz programe bespovratne finansijske podrške ženskom preduzetništvu i korisnice mjera podrške Sekretarijata za poljoprivredu i Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje.

Na tribini se govorilo o značaju i vaznosti organizovanja u kooperative, proizvodnji zdrave hrane i potencijalima za jačanje ruralnih sredina.

“Kroz predavanje stručnjaka Ilije Markovića, iz oblasti udruživanja i kooperativa, ukazano je na nekadašnje iskustvo u zadrugarstvu i razlozima nepovjerenja proizvođača. Da se na taj način organizuju i povezu radi bolje i kvalitetnije promocije i plasmana svojih proizvoda. Kroz diskusiju učesnika ukazao se i problem nedostatka kapaciteta za vođenje i upravljanje radom kooperative”. Saopšteno je iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost.

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

Član UO Unije stočara Vučko Pešić i predstavnik NVU “Zelena dolina” iznijeli su više primjera dobre prakse rada u udruženjima. I ukazali na određene zakonske regulative koje usporavaju i otežavaju udruživanje.

Zdrava hrana i proivodnja iste je ključ razvoja sjevera i prisutni stručnjaci iz te oblasti su dali povratne informacije zainteresovanim učesnicima o načinu registrovanja i uslovima koje treba da zadovolji odrđene standard za dobijanje sertifikata organske hrane i proizvodnje.

Edukacija poljoprivrednih proizvođača, bolja infrastruktura, olakšano apliciranje sa manje administrativnih zahtjeva uticalo bi na veće zadržavanje mlađe populacije na selu i jačanje ruralnog razvoja.

“Ukazano je na važnosti uloge žene na selu, njihov doprinos u proizvodnji zdrave hrane. Korišćenju prirodnih resursa u cilju borbe protiv siromaštva, unapređenje održivog razvoja, osnaživanje preduzetništva i jačanje lokalnih potencijala kroz udruživanje. Radi veće i bolje vidljivosti na tržištu, kao i ostalih prednosti” – naveli su organizatori.

Oktobar je i mjesec prevencije Karcinoma dojke. Pa je svim učesnicma/cama na tribini podijeljen promo material o načinu samopregleda dojke kao jednoj od značajnih karika u lancu prevencije karcinoma.