Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZAMJENA BEBA KOTORSKU BOLNICU DOSAD KOŠTALA 110 HILJADA EURA

ZAMJENA BEBA KOTORSKU BOLNICU DOSAD KOŠTALA 110 HILJADA EURA

Nezapamćen postupak u crnogorskoj sudskoj praksi, u kojem je dokazana zamjena beba u kotorskom porodilištu prije 45 godina, mogao bi i nakon isplate materijalne odštete od oko 110 hiljada eura. Koje je za oštećenu koja živi u inostranstvu obezbijedila Opšta bolnica Kotor, uzrokovati i nove, teške emocionalne probleme nekoj ovdašnjoj porodici. Iz kotorske bolnice nas informišu da uz nove načine obilježavanja beba do takve greške u porodilištu sada ne bi moglo da dođe.

Sudski epilog nevjerovatne životne priče za neke njene aktere mogao bi biti tek početak drame. Ima li srećnog završetka potrage za istinom o biološkim roditeljima žene koja je nakon više od sedam godina dokazala na sudu da su je 1978. zamijenili u kotorskom porodilištu.

Materijalni razlozi za oštećenu nijesu prioritet, napominje njen advokat.

“Ona od prvog dana ističe da joj nije bitna naknada već težnja da nađe svoje biološke roditelje. Ukazujući joj na eventualno sve emotivne posljedice koje će nastupiti i za njihovu i tu drugu porodicu. Ona je odlučna u tome i traži odgovore na ta pitanja”, kazao je advokat Vukašin Šimrak.

Nakon što je DNK potvrdio sumnje oštećene, proces se nepotrebno odugovlačio umjesto da se prizna greška i otkrije istina koja je strašna ali upozoravajuća, smatraju sagovornici.

ZAMJENA BEBA KOTORSKU BOLNICU DOSAD KOŠTALA 110 HILJADA EURA

“Vjerovatno se slučajno desio taj propust. A bili smo svjedoci skoro i u Pogorici da se to desilo ali srećom to je utvrđeno odmah nakon što je beba došla kući. To je svakako upozoravajuća priča za sve koji rade u bolnicama i porodilištima da se više ne dešavaju takvi propusti”, istakao je advokat Simrak.

Doktor Kumburović kaže da ne može da zna kako su se bebe obilježavale prije 45 godina. Ali uvjerava da je nemoguće da se danas tako nešto desi. Sada se odmah nakon porođaja pred majkom stavlja narukvica sa istim jedinstvenim brojem majci i bebi, tako da ne može doći do zamjene, uvjerava dr Kumburović.

Izvor: RTCG

https://fb.watch/iamYirV4NZ/