Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZA NAJAVLJENO POVEĆANJE PENZIJA TREBAĆE PET MILIONA I REBALANS BUDŽETA

ZA NAJAVLJENO POVEĆANJE PENZIJA TREBAĆE PET MILIONA I REBALANS BUDŽETA

Septembarske penzije biće uvećane pet odsto.

Vlada je 13. Oktobra 2023. Godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o vanrednom usklađivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za septembar 2023. Godine.

U Informaciji se navodi da je, zbog toga što zakonska norma po kojoj će se usklađivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vršiti četvoromjesečno umjesto kvartalno još uvijek nije stupila na snagu, neophodno izvršiti vanredno usklađivanje za septembar 2023. Godine od 2. 55 odsto, pored redovnog usklađivanja od 2. 45 odsto, koje se sprovodi u skladu sa važećim propisima, tako da će ukupno povećanje penzija iznositi pet odsto.

“Po procjeni Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, vanredno usklađivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja zahtijevaće izdvajanje dodatnih budžetskih sredstava od oko 1. 3 miliona mjesečno, odnosno četiri miliona do kraja godine”. Saopšteno je iz Vlade.

U Informaciji je pojašnjeno da će, primjenom postojeće zakonske norme, zbog nepotpunog obuhvata prilikom usklađivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 2023. Godinu na bazi neadekvatno definisanih uporednih perioda za utvrđivanje procenta, doći do nesklada u primjeni postojeće zakonske norme. Odnosno iz uporednog perioda će biti izostavljen treći kvartal u odnosu na kvartal koji mu prethodi.

“Analiza zvaničnih podataka Monstata o rastu zarada i potrošačkih cijena je pokazala da bi usklađivanje penzija po osnovu indeksa rasta zarada i potršačkih cijena u trećem kvartalu (jul-septembar) u odnosu na kvartal koji mu prethodi (april-jun) iznosilo 2. 55 odsto i da isto ne bi moglo biti primijenjeno zbog postojeće zakonske formulacije”. Zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti