Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

TRI DECENIJE DEVASTACIJE UPOLA SA LUKOM

tri decenije devastacije upola sa lukom

TRI DECENIJE DEVASTACIJE UPOLA SA LUKOM.

Nekad industrijski i saobraćajni centar, sada zapušteni i napušteni grad. Kliše za iseljavanje i nerazvijenost sjevera
Tvrđava DPS-a je ekonomski, demografski, ekološki, demokratski dotakla dno, sa tendencijom kopanja zemljine kore Ii poslednjeg traga dostojanstva i budućnosti, lijepog Bijelog Polja.


Tri decenije akcionih planova, predizbornih akrobacija sa megalomanskim obećanjima. Džak brašna i porcija ćevapa za glas kako bi se nahranile lični i partijski apetiti na svake četiri godine.


Glavni izvor prihoda Opštine je egalizacionirni fond, odnosno ustupljena sredstva države. Devastirana privreda daje veoma male prihode (zvanično najmanje plate u Crnoj Gori ).


Penzionera je za hiljadu i po više nego zaposlenih, nezaposlenih pet hiljada, socijalno primanje prima oko dvije hiljade građana, dok samo ukupan broj radnika – posjetilaca zgrade Opštine ostaje misterija.


U gradu podno Bjelasice se pak ne krije da se za subvenicje kamata za stambene kredite funckionera DPS-a izdvaja preko 300.000,00 eura.


Umjesto planiranih 100.000 posjetilaca godišnje i valorizacije potencijla Bjelasice i Đalovića pećine, imamo vandalizaciju ruralne infrastrukture. Umjesto rafting kampa rijeka Lim je primjer ekocida. Industrijska zona izgleda kao radioaktivna distopija.


Bezbjednosna situacija je na nivou favele u Riju (bez februara). Mladi su prepušteni ulici i uticajima džeparoša, naše šume i rijeke pretvorene u pustoš.


Zaostavštine uglednih profesora i pisaca pretvorene su u ruševine, dok se festivali u čast pjesnika koriste u publikovanje partijskih agendi i feljtona.


Sportske dvorane služe za sjećanja na slavne dane nekada velikog Jedinstva…
Naša budućnost spakovana u kartu u jednom pravcu.


Za pola godine nas očekuju lokalni izbori. Promjena vlasti nije pitanje, nego potreba. Zajednički, sinergetski, bez kalkulacija, Bijelom Polju moramo dati šansu.

TRI DECENIJE DEVASTACIJE UPOLA SA LUKOM.


Predrag Terzić, Prava Crna Gora