Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SUĐENJE EPISKOPU JOANIKIJU ODLOŽENO ZA SEPTEMBAR

Ponovo je odgođeno ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko -nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika SPC, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti. Naredno je zakazano za 4. septembar u devet sati.

To je odluka sudija Igora Đuričkovića, nakon predloga advokata sveštenika Save Kostića o odgađanju ročišta zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom.

Kostić je ranije saopštio da sudnica ne obezbjeđuje propisane mjere fizičke distance, te da bi trebalo voditi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Nakon odgađanja ročišta, Kostić je novinarima rekao da je sudija imao razumijevanja i odgodio ročište za 4. septembar, do kada bi trebalo da se poboljša epidemiološka situacija.

“Vjerujem da bi sudija i bez mog predloga donio ovakvu odluku, jer je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predsjednicima sudova poslala dopis zbog pogoršanja epidemiološke situacije”, kazao je Kostić.

Odluka je očekivana kako se ne bi stvorio novi klaster u sudu.

“Virus ne bira. Ovim odlaganjem se ništa neće izgubiti, može se samo dobiti, a to je da se smanji broj ptencijalno zaraženih, vjerujem da neće doći ni do jednog novog slučaja usljed ovog okupljanja, pa molim građane da se što prije raziđemo”, rekao je Kostić.

Odlučeno je da se današnji pretres odgodi zbog složene epidemiološke situacije, jer po zvaničnim podacima u Crnoj Gori od novog korona virusa ima više od 1.500 zaraženih, od čega je značajan broj iz Nikšića i Berana, odakle su i stranke u postupku.

“Tako da bi održavanje današnjeg ročišta podrazumijevalo nastavak u prostoriji površine oko 100 kvadrata grupe od preko 25 osoba, u trajanju od više sati, što bi predstavljalo značajan epidemiološki rizik”, rekao je Đuričković.

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije pitao je sudiju Ivana Đuričkovića zbog čega on nije među okrivljenima, budući da je kao vladika spornog dana predvodio litiju, na šta mu je on odgovorio da je to pitanje za tužilaštvo.

On je novinarima rekao da bi bilo najnormalnije da su njega među prvima optužili kao krivca: “Koji je bio razlog da i mene ne okrive? Ovo suđenje je i suđenje Svetom Vasiliju Ostroškom, jer je on sabrao narod, a tada nije bilo virusa u Nikšiću. Sada poslije ukidanja litija virus je opet počeo da vlada”.

Amfilohije je rekao da se nada da će virus da se zacijeli, ali i da se zacijele opakiji virusi koji vladaju Crnom Gorom.

Na ulici kod nikšićkog Osnovnog suda, kako javlja reporter Televizije Crne Gore (TVCG), okupili su se građani, u znak podrške sveštenstvu SPC.