Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

STABILNE CIJENE NAFTE NA MEĐUNARODNIM TRŽIŠTIMA

STABILNE CIJENE NAFTE NA MEĐUNARODNIM TRŽIŠTIMA

Cijena barela je na londonskom tržištu pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,98 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 13 centi višoj cijeni, od 109,69 dolara.


Cijene nafte na međunarodnim tržištima u ponedjeljak su se stabilizovale nakon znatnijeg pada u prošloj sedmici, jer se tržište uravnotežilo između smanjenja snabdijevanja i usporavanja svjetskog ekonomskog rasta.

STABILNE CIJENE NAFTE NA MEĐUNARODNIM TRŽIŠTIMA


Cijena barela je na londonskom tržištu pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,98 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 13 centi višoj cijeni, od 109,69 dolara, prenosi SEEbiz.


Analitičari i investitori vjeruju da je recesija vjerovatnija nakon što je američka centralna banka Fed u srijedu odobrila najveće povećanje kamatnih stopa u periodu dužem od četvrt vijeka, u nastojanju da zaustavi rast inflacije.


Nakon toga su uslijedili slični potezi pooštravanja monetarne politike Bank of England i Swiss National Banka.


Cijene prema ugovorima za buduće isporuke u ponedjeljak su pale na najniže nivoe u posljednjih mjesec, ali neki analitičari očekuju da će to smanjenje biti kratkoga daha.


Zapadne sankcije smanjile su pristup nafti iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu. Međutim, iako je kineski uvoz sirove nafte iz Rusije u maju na godišnjem nivou poskočio 55 odsto na rekordni nivo, istisnuvši Saudijsku Arabiju s položaja najvećeg dobavljača, izvozne kvote te zemlje bilježile su pad isporuka naftnih derivata.


U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela korpe njegovih članica u petak vrijedila 118,97 dolara i bila 27 centi niža u odnosu na prethodni radni dan.


Izvor: Dan