Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PODNIJETA INICIJATIVA DA BRČVAK POSTANE POČASNI KONZUL U NJEMAČKOJ

PODNIJETA INICIJATIVA DA BRČVAK POSTANE POČASNI KONZUL U NJEMAČKOJ

Udruženja građana Crne Gore u Njemačkoj, udruženih u eMDe Alijansi, a koja okuplja preko 80% naših građana, predložili su humanistu Hajriza Hačka Brčvaka za počasnog konzula Crne Gore u Njemačkoj.


“Kao što je svima poznato, radi se o čovjeku koji je ostvaren u svojoj profesiji i izuzetno cijenjen i poštovan među našim sunarodnicima svih nacija i vjera, kao čovjek i osvjedočeni humanista i to ne samo kroz njegov odnos prema njima u Njemačkoj nego i u Crnoj Gori i zemljama u okruženju.

Svoju privrženost Crnoj Gori najbolje je pokazao ogromnom materijalnom i novčanom pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore u vrijeme pandemije koronavirusa. Gosp. Brčvak svoje humanitarne aktivnosti sprovodi već dugi niz godina, a navešćemo neke od aktivnosti u zadnje dvije godine a koje prevazilaze sumu od pola miliona eura – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, hrana, odjeća, odmor, opremanje hiruškog odjeljenja u Bijelom Polju, pomoć Hrvatskoj za vrijeme vremenskih nepogoda – zemljotres, pomoć bolnici Bijelo Polje, dječija klinika, starački dom u Bijelom Polju, pomoć oko renoviranja kuća, mnogobrojna pomoć u vezi liječenja djece i starijih osoba, pomoć finansijski ugroženim familijama u novcu i mnoge druge”, navodi se u saopštenju koji potpisuje Emira M. Ličina, predsjednica eMDe Alijanse.


Pored toga, kako dodaju, Brčvak zapošljava i više stotina crnogorskih građana u svojim firmama u Njemačkoj i Crnoj Gori, koji na taj način sebi i svojim porodicama obezbjeđuju sigurnu egzistenciju, a i realizuje više investicionih projekata.


“Paralelno sa svojim poslovnim uspjehom gosp. Brčvak je izgradio i izuzetno dobre odnose sa ekonomskim i političkim strukturama Njemačke i time postao jedna vrsta mosta između naša dva naroda i dvije države, od čega Crna Gora u buduće može imati višestruke koristi. Ovu njegovu poziciju koju ima među našim i njemačkim građanima, željeli bismo da krunišemo njegovim postavljanjem za Počasnog konzula Crne Gore u Njemačkoj, a nadamo se da će i vlast u Crnoj Gori, kojoj smo uputili inicijativu, dijelite naše mišljenje”, navode iz udruženja.


Ovaj prijedlog dostavili su na osnovu predloga i podrške udruženja građana Crne Gore u Njemačkoj izkazanih kroz eMDe Alijansu i to:


● Montenegro-Hessen iz Frankfurta
● Monte Köln iz Kelna
● Monte Düren iz Direna
● Evropska dijaspora Bošnjaka iz Dortmunda
● Monte Eschweiler iz Eschvajlera
● De Monte iz Minhena
● Sandzak Montenegro Keln
● Fondacija Gusinje za zapadnu Evropu iz Erkelenca
● Balkan 93 iz Sundena
● Kulturna Sportska i Humanitarna Zajednica Crna Gora -Ravensburg