Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

SMJENA KLJAJEVIĆKE NEMA VEZE S POLITIKOM

Popovic-smena-Jelene-Kljajevic-nema-veze-sa-politikom

SMJENA KLJAJEVIĆKE NEMA VEZE S POLITIKOM

Smjena bivše direktorice Nacionalnih parkova Jelene Kljajević apsolutno nema nikakve veze sa politikom, ili pripadnošću ovoj ili onoj partiji, već isključivo sa njenim neadekvatnim sposobnostima i rezultatima za poziciju koju je obavljala, tvrdi predsjednik Upravnog odbora Nacionalnih parkova Nebojša Popović.

Kljajević je, podsjetimo, na jučerašnjoj konferenciji saopštila da je Vladino obrazloženje njene smjene veoma sporno i zlonamjerno, a takođe je najavila i najavila tužbe protiv premijera Zdravka Krivokapića i ministra ekologije i prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića.

On je istakao da njeni stavovi iznijeti na današnjoj konferenciji za novinare sami po sebi ne zaslužuju nikakav ozbiljan komentar.

Naveo je da tragikomično konstatacije da su Krivokapić i Mitrović vršili opstrukcije njenog rada.

SMJENA KLJAJEVIĆKE NEMA VEZE S POLITIKOM

– To jedino govori da je neko očigledno u čitavoj priči sebi dao previše na značaju- istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, beoma je indikativno da Kljajević gotovo uopšte da i nije pomenula suštinske razloge za njeno razrešenje, a to su potencijalno brojne nezakonitosti u radu direktorice.

– Naime, Kljajević je bez znjanja i odluke UO koji je glavni organ upravljanja preduzećem, prekršila Statut time što je otvorila ugostiteljski objekat na Skadarskom jezeru. Kojom prilikom je, prema materijalu koji je UO dobio na uvid, potrošeno 105.407 evra, bez ikakvog tendera i mimo sistema javnih nabavki preduzeća. Ako je poznato da državna i javna preduzeče ne smiju praktično da nabave ni običnu olovku bez tendera i odgovarajućih procedura, onda je jasno o čemu je riječ, kada neko ko je direktor jedne državne firme na svoju ruku otvara restoran.

Takođe, UO je utvrdio da je direktorica određenim zaposlenim licima dodjeljivala koeficijente za zarade zaposlenih bez jasnih kriterijuma i suprotno važećem Kolektivnom ugovoru iz 2011. Što osim što je proizvelo snažan osjećaj nepravde kod velikog broja zaposlenih, je takođe u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Pored toga što su i već ovako navedene krupne nezakonitosti, uz potpuno odbijanje direktorice da sarađuje sa UO koji je imenovala Vlada (između ostalog i zbog važne kontrolne uloge UO). Same po sebi dovoljne da se razmišlja o smjeni bilo kod državnog funkcionera. Kljajević je takođe kao direktor propustila da za čitavo vrijeme svog mandata uplaćuje poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih. Pa se JPNPCG sada nalazi u veoma teškoj situaciji jer mu prijeti blokada računa od strane Uprave prihoda i carina. Ako se nešto hitno ne preduzme upitna je već sledeća plata- naveo je Popović u saopštenju.

Popović tvrdi da je zabrinjavajuća situacija u NP Skadarsko jezero i da će 2021. godinu završtiti u debelom minusu

– O tome je izlišno govoriti. Ono što je važno naglasiti je da je krajnje vrijeme da se konačno prekine sa praksom da se sopstvena nesposobnost i neuspjesi žele prebaciti na politički teren. Kao i da se za to pride optuže premijer, ministar ili neko drugi od visokih državnih funkcionera. Upravo je djelovanje Vlade i resornog ministra Mitrovića u ovom konkretnom slučaju najbolji primjer kako bi trebali da reaguju odgovorni državni zvaničnici u Crnoj Gori. A o tome da je neko politički instruisan zaista je degutantno govoriti slobodnim ljudima. To ostavimo onima kojima je to način života- zaključio je Popović.

Popović je,podsjetimo, za predsjednika Upravnog odbora Nacionalnih parkova postavljen nakon što je Vlada smijenila Marinu Jočić iz Demokratskog fronta (DF).

Jočić je dužnosti razriješena nakon što je Krivokapića nazvala “običnom, lažavom, izdajničkom tranjom”.