Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SKUPŠTINA SRD „SINJAVAC”: POMOR 200 TONA RIBE NE SMIJE OSTATI BEZ KAZNE

SKUPŠTINA SRD „SINJAVAC”: POMOR 200 TONA RIBE NE SMIJE OSTATI BEZ KAZNE

Iako je krivični postupak pred nadležnim sudskim organima pokrenut još 2020. Godine još nije donijeta prvostepena presuda, navode iz Sportskog ribolovnog kluba Sinjavac.

Sa vanredne Skupštine Sportsko-ribolovnog kluba „Sinjavac“ upućen je apel za pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za vode. Kao i svim nadležnim institucijama s obzirom na to da, kako su kazali, ni nakon četiri godine nema sudskog epiloga za pomor oko 200 tona ribe u rijeci Lim. Ističu da iako je krivični postupak pred nadležnim sudskim organima pokrenut još 2020. Godine još nije donijeta prvostepena presuda.

– Do zagađenja Lima je došlo 2019. Godine, kad smo odmah nakon incidenta obavijestili sve inspekcijske organe – Centar ta ekotoksikološka ispitivanja (CETI), policiju i tužilaštvo, kao i ostale nadležne organe. Do incidenta je došlo zbog ispuštanja neke tečnosti iz fabrika u industrijskoj zoni kad je primijećena velika količina uginule ribe. Ova ekološka katastrofa učinila je mrtvom rijeku Lim, tako da se ne može tačno utvrditi količina ribe i živog svijeta koji su uništeni – navodi se u zaključcima sa Skupštine „Sinjavca“.

Dodaju da su na dan incidenta na lice mjesta izašli policija, inspektori vodoprivrede i poljoprivredne struke, veterinari i predstavnici „Sinjavca“. Tom prilikom uzeti su uzorci iznad i ispod odvodnih cijevi fabrika, kao i toka Lima, koji su upućeni u CETI na analizu. Kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe – kažu iz „Sinjavca“ dodajući da je na analizu upućen i dio uginule ribe. Koji je uzet ispod cijevi, kilometrima nizvodno.

Par dana nakon ovog ekološkog incidenta, po nalogu tužilaštva iz Podgorice došao je i vještak koji je lično uzeo uzorke iz šahti koje se nalaze u krugu fabrika. Tom prilikom je u šahtama zatečena tečnost koja se izlivala u rijeku, bez prečišćavanja – navode iz „Sinjavca“.

Procijenjena šteta minimum 83. 000 eura

Prinuđeni smo da se obratimo cjelokupnoj javnosti, ljubiteljima Lima, kako ovaj zločin zahvaljujući lokalnim moćnicima ne bi prošao nekažnjeno. Vještačenjem je utvrđeno da je šteta zbog trovanja rijeke minimum 83. 000 eura, iako se radi o vještačenju na količini nakon pomora, jer je zatrovano možda i 200 tona ribe, koja nikada nije vještačena, kao i mlađ koja je tom prilikom uništena. Zato danas nemamo ribe u Limu – kažu u SRK „Sinjavac“.

Iz SRK Sinjavac ukazuju i na brojne ustupke Suda okrivljenima prilikom izvođenja dokaza. Ističu i da sud dovodi u sumnju uzorkovanje vode, da daje nalog da se nakon četiri godine nakon eko-incidenta izlazi na lice mjesta, gdje je zatečeno potpuno promijenjeno stanje.

– Ni tokom uviđaja nije nam dozvoljeno izjašnjavanje, što smatramo kao povlašćen odnos prema okrivljenima, sa namjerom da im se omogući da prođu nekažnjeno. Dokaza da se pomaže okrivljenima je i svjedočenje državnog inspektora koji je na suđenju negirao sve ono što je preduzimao nakon incidenta na uzorkovanju ribe, i u suprotnosti sa krivičnom prijavom koju je lično predao tužilaštvu. Kažu iz SRK „Sinjavac“.

Ističu i da je nakon analize utvrđeno da je do trovanja došlo zbog nedostatka kiseonika u Limu, koji je razgrađen hemikalijama ispuštenim u rijeku iz dvije fabrike u industrijskoj zoni.

– Osnovno tužilaštvo je pokrenulo postupak, ali odluka ni dan-danas nije donijeta. Smatramo da postoji opstrukcija od strane nadležnog Osnovnog suda, jer se postupak neopravdano odugovlači, iako materijalni dokazi nepobitno ukazuju i potvrđuju odgovornost pomenutih firmi za trovanje ribe. Navode iz ovog ribolovnog društva.

Sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Radomir Kljajević, koji je inače preuzeo ovaj predmet, kaže da nema riječi o opstrukciji i odugovlačenju, s obzirom na to da su u međuvremenu bili epidemija virusa korona i štrajk advokata.

– Sve se radi na zakonit način. Nema ni riječi o bilo kakvim ustupcima bilo kome. Izveo sam brojne dokaze, saslušao brojne svjedoke, s obzirom na to da je predmet obiman. Čekamo na nalaz i mišljenje vještaka iz Podgorice i predmet privodimo kraju. To se vještačenje, inače, odnosi na utvrđivanja zagađivača na sabirnoj šahti jedne od firmi. Kazao je Kljajević.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović