Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SJUTRA U BIJELOM POLJU VOLONTERSKA AKCIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA ČISTIH OBALA

Četrvtu godinu zaredom, nevladina organizacija “Zero Waste Montenegro”, u saradnji sa NVO “Naša Akcija”, a pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra, organizuje aktivnosti povodom Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori.
Ove godine, više od deset NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore, na 13 lokacija istovremeno, udružuju snage i doprinose rješavanju problema nagomilanog otpada na plažama i obalama rijeka i jezera. Uz ovo, uvedena je revizija sakupljenog otpada, odnosno njegova kategorizacija prema vrstama i markama (brendovima). Dobijeni podaci će biti korišćeni za analizu i dalje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.
U Bijelom Polju ovu volontersku akciju i ove godine sprovodi NVO Multimedijal Montenegro u saradnji sa grupom građana naselja Rakonje i Nikoljac a parneri su Sekreterijat za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje i d.o.o Komunalno Lim.
Akcija će se sprovesti na gradskoj plaži Vidojevine na kojoj je registrovana veća količina otpada, na inicijativu grupe građana naselja Rakonje i Nikoljac donešena je odluka da se upravo ova popularna plaža očisti i na taj način pošalje poruka javnosti da je potrebno podići nivo svjesti kada je nelegalno odlaganje otpada u pitanju.
Prema riječima koordinatora akcije za Bijelo Polje, Željka Đukića, predsjednika NVO Multimedijal Montenegro za sve zainteresovane građane koji žele da se uključe u ovu volontersku akciju će biti obezbjeđene majice sa motivima EU, rukavice i kese a predviđena su iznenađenja i pokloni. Akcija počinje u subotu 19. Avgusta sa početkom u 12 sati. Takođe, dodao je da će se na svim lokacijama čišćenja pratiti i poštovati preporučene epidemiološke mjere Instituta za javno zdravlje i NKT-a, kao i posebne mjere u vezi zaštite od virusa COVID-19 na akcijama čišćenja, u koje će sve učesnike i učesnice uputiti lokalni koordinatori i koordinatorke.
“Koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane građane, posebno mlade da se ključe i kroz ovu volontersku doprinesu očuvanju životne sredine, na taj način da pošaljemo jasnu poruku javnosti da je vijeme da promjenimo navike i odgovorno se odnosimo prema okolini i prirodniom ljepotama grada i države”, poručio je Đukić.