Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

REPORTAŽA: NA GAZDINSTVU MUJA VREVE U PAŠIĆA POLJU UŽURBANO SE UBIRA LJETINA

Reporter Vijesti iz Bijelog Polja posjetio je gazdinstvo poljoprivrednog stručnjaka Muja Vreve u Pašića Polja.
Na imanju smo zatekli sve članove njegovog domaćinstva, koji ubiraju ljetinu i koriste svaki trenutak da se ovogodišnji plodovi na vrijeme skladište, kako bi kvalitet bio zagarantovan.
Vrijedni domaćin sa ukućanima ovih dana najviše vremena provodi berući pasulj, nakon čega slijedi branje kukuruza, a paralelno sa ovim radovima odvija se i vađenje krompira.
Po riječima vlasnika gazdinstva, inače dipl. inženjera poljoprivrede, zaposlenog u Opštini Bijelo Polje, krompir je izuzetno dobro rodio i odličnog je kvaliteta.
“Radi se o sortama “rudolf” i “agrija”. Jedino je “problematičan” krompir koji vodi porijeklo sa Romanije, jer i ako je prošlo šest mjeseci on i dalje cvjeta. Radi se o krompiru koji je sto posto otporan na plamenjaču i druge bolesti a ni krompirova zlatica na njemu ne pravi ekonomski značajnu štetu. Ima veoma ukusnu krtolu (brašnjavu) bijele boje”, priča Vreva.
On najavljuje da će nakon kukuruza na ovom uzornom gazdinstvu slijediti sjetva raži i pšenice, zašta je zadužen njegov sin Amer, koji je nakon završene Srednje medicinske škole upisao Biotehnički fakultet u Bijelom Polju.
Pored ovih kultura, Vreve se bave i uzgojom malina, kao i stočatstvom, pa imaju i tri rasne krave i junicu.
“Dio malina smo predali na otkup a dio ide u džem koji plasiramo van Crne Gore”, kaže Mujova supruga Esada, kojoj veliku pomoć u poslu pružaju ćerke Amina, Aldina, i Dajla, a kako sa ponosom kaže jedino je od posla izuzeta dvogodišnja kćerka Ferida.
“Pored džema i pekmeza na inostarano tržište plasiramo i sir trapist, pasulj, te kukuruzno, heljdovno, pšenično i ražovno brašno”, kažu domaćini, kojima je naša redakcija poželjela da u zdravlju i sreći uživaju u plodovima svom mukotrpnog rada.