Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PODRŠKA IGUMANU NIKOLAJU: VLADIKA JOANIKIJE DANAS SLUŽIO U ZLATEŠU

Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Zlateš u Tomaševu kod Bijelog Polja, danas na praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave, služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i monaštva Eparhije. Na Svetom bogosluženju sabrao se veliki broj vjernika koji su došli da podrže Igumana ove Svete obitelji oca Nikolaja (Stamatovića), kome su crngorske vlasti uručile poziv da, u roku sedam dana, napusti Crnu Goru. Otac Nikolaj je u manastiru Zlateš proveo 7 godina.
U liturgijskoj propovijedi kojom je poučio sabrane vjernike Preosvećeni Vladika Joanikije je najprije podsjetio da danas proslavljamo Svete apostole Vartolomeja i Varnave rekavši da je Sveti apostol Vartolomej jedan od 12 prvih Hristovih apostola, a Varnava jedan od sedamdesetorice. Gospod je najprije izabrao 12 apostola, a kako se širila Njegova propovijed i kako je bivalo sve veće interesovanje nju, za riječ Božiju, Gospod je poslao još 70 apostola. Jedan od njih je bio Varnava, koji je prozvan sinom utjehe, zato što je bio pun darova Svetoga Duha, jer jer je dar utjehe dar Duha Svetoga, Božije istine, pravde, ljubavi i milosti. Sveti Varnava, kao jedan od dvanaestorice, zbog toga se pominje prvi. Slušajući riječ Hristovu, ovi Sveti apostoli upili su Njegovu riječ, istinu i jevanđelje Njegovo u svoja srca, još dok je Hristos bio sa njima. A kada je Gospod Isus Hristos, po Svom obećanju, poslao Duha Svetoga u vidu ognjenih jezika koji je prožeo njihova srca, misli, umove i osjećanja, kada su se, po riječi Božijoj, sveti Apostoli obukli u silu sa visine, a to je sila istine Božije, pravde i ljubavi, tada su oni krenuli da propovijedaju Jevanđelje, istinu Božiju i blagu vijest o spasenju roda ljudskoga i o Hristovoj pobjedi nad smrću, koja je, Njegovom ljubavlju, postala i naša pobjeda nad smrću“, kazao je Vladika Joanikije.
Preosvećeni Vladika budimljansko-nikšićki je dodao da su Sveti apostoli propovijedali Hristovo rođenje od Presvete Bogorodice, Njegova djela i učenje a ponajviše Njegovo stradanje, smrt i slavno Vaskrsenje, Njegovu pobjedu nad smću.
“Suština naše vjere je upravo vjera u Vaskrsenje kojim je pobijeđena smrt, vjera u besmrtni smisao čovjekov života, i svega onoga što on radi u slavu Božiju. Sve ono što je Gospod činio u davnini ima vječni smisao, koji ne zastarijeva, već je uvijek nov i obnavlja naše misli, dušu i osjećanja. Ljudska djela, ma koliko bila velika, traju kratko vrijeme, ali ako su urađena u slavu Božiju mogu da traju i stalno. I velika djela, ako nisu u ime Hristovo učinjena, zastarijevaju i padaju u zaborav. Sve ono što je Gospod Isus Hristos učinio, ima vječno dejstvo i silu, što nam govori i širenje Jevanđelja Hristovog. Jevanđelje nije kao mnoge druge priče – bilo i zaboravilo se, ono je uvijek novo i uvijek nas obnavlja, prosvjećuje i raduje svojim vječnim novinama. Ono što je Božije, ono ne zastarijeva, uvijek je mlado i interesantno nama ljudima. Mi Hrišćani hodimo stopama Hristovim u ovome svijetu, a to znači da idemo istinitim, pravim putem spasenja. Taj put koliko je put slave, toliko je put stradanja i trnovit put. Onaj ko hoće da ide ovim putem treba dobro da se spremi, jer ovo je put slave koji ima pravi istinski smisao a njime se ne ide na lak način”, kazao je Vladika Joanikije.
Vladika je rekao da smo se danas u Zlatešu sabrali posebnim povodom jer je naš otac Nikolaj optužen samo zato što je bio na litiji u Bijelom Polju, iako znamo da apsolutno nikome u ovoj državni nije ništa na žao učinio, samo je dobro činio od kada je došao ovdje.
“Nije ocu Nikolaju bilo baš lako sve ovako da uredi i ukrasi u ovom novoformiranom manastiru koji je nastao od parohijske crkve, koji je i dobio ime po starom imenu ovoga kraja- manastir Zlateš. Okupivši na ovom mjestu narod i dobre ljude otac Nikolaj je mnogo učinio za narod koji ga je zavolio, što svjedoči i ovaj današnji sabor, kao i onaj tradicionalni sabor za Svetoga Iliju. Zbog vijesti da je naš otac Nikolaj pred progonom, narod se sabrao danas u većem broju nego za Ilindan, što nije slučajno. To je svjedočanstvo o ljubavi naroda prema ovoj Svetinji i njenom igumanu, ocu Nikolaju (Stamatoviću) čije prezime podsjeća na staru Crnu Goru, gdje ima puno Stamatovića. Imamo mnogo monaha i monahinja koji su, iz ljubavi prema Crnoj Gori, došlu u našu zemlju, u zemlju čojstva i junaštva, Njegoševu Crnu Goru. Došavši ovdje zatekli su, zapravo dvije Crne Gore. Njegoševu, Crnu Goru Marka Miljanova, koja se i danas ovdje okupila, ali i Crnu Goru Sekule Drljevića i Ivana Meštrovića, rušitelja Lovćenske kapele, i onih koji siju razdor i pakost, dok im je borba za vlast, po svaku cijenu, jedini cilj. I evo šta se događa. Nikoga od nas ne raduje što se Crna Gora ovako podijelila”, rekao je preosvećeni Vladika Joanikije.
Vladika je zapitao sabrane vjernike, s kim ćemo mi krenuti, hoćemo li sa Njegošem i Markom Miljanovim ili sa Sekulom Drljevićem, Savićem Markovićem Štedimlijom, Antem Pavelićem i ostalima koji su nanijeli sramotu Crnoj Gori.
“Mi ovdje sabrani nemamo tu nikakve dileme! Mi smo Njegoševi Crnogorci koji baštinimo Kosovski zavjet i čestitost srpkog naroda. Mi ne dijelimo narod u Crnoj Gori na Srbe i Crnogorce. Svako je slobodan da se izjašnjava kako želi. Časno je zvati se i Srbinom i Crnogorcem, što su i naši preci posvjedočili, dok su i jedno i drugo uzdigli Petrovići, naši vladari i vladike Crne Gore, koji su proslavili našu zemlju”, podsjetio je Vladika Joanikije.
Preosvećeni Vladika dodaje da nije dobro ovo današnje proganjanje časnih sveštenika, koji su, iz ljubavi prema svetinjama i Crnoj Gori, iz ljubavi prema Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Petru Cetinjskom i ostalim Svetiteljima Božjim ugodnicima, došli ovdje, ljubeći narod koji je naslijedio toliku slavu svojih predaka. Proganjanje čestitog, smirenog monaha kakav je otac Nikolaj ne može biti dobro za Crnu Goru.
“Sabrali smo se ovdje da damo podršku ovoj Svetinji zlateškoj, da ona nikada ne zapusti i ocu Nikolaju koji je jedan od najboljih sveštenih lica u Crnoj Gori. On je pravi istinski monah, krotak, smiren, koji nikada ni sa kim nije došao u sukob, nego je oko sebe okupio vjerni narod i djecu. Vrijedan i gostopriman, otac Nikolaj je pravi obrazac monaha i sveštenika. Zato se ne možemo složiti da se on protjeruje iz Crne Gore samo zato što nije njen državljanin. Ovaj narod želi upravo ovakvog sveštenika i monaha u ovom manastiru, što bi država trebalo da uvaži. Svi ćemo se potpisati i učiniti sve što je potrebno da državi skrenemo pažnju da ne krši vjerska prava ovog naroda, ugrožavajući vjeru i Svetinje. To je kulminiralo prošle godine, napadima osione vlasti, koja se osilila predugom vladavinom i otuđivši se od svog naroda, obogatila u osiromašnoj Crnoj Gori. Zar nije sramota, što su se naši vlastodršci upisali na listu svjetskih bogataša, dok narod jedva preživljava a mnogi gladuju i oskudijevaju u najosnovnijim potrebama. Zar to nije sramota!!!”, zapitao se Vladika Joanikije.
Vladika se zapitao zar nije sramota dosadašnje skorojeviće da se tako obogate, jer znamo mi u Crnoj Gori šta je ko do skoro imao i naslijedio, ali da ne pričamo o tome.
“Ovo je veliki ispit. Znamo da su najpravedniji i najčestitiji uvijek najviše proganjani. Nije slučajno što je upravo najkrotkijeg među nama policija našla da isleđuje i zastrašuje. Ali nije ga mogla zastrašiti. Neće ni Bog, ali nećemo ni mi ostaviti našeg oca Nikolaja. On je naš. Ugradio je u ovu Svetinju svoju mladost. A što je najvažnije okupio je narod oko Svetinje i mnogo je urađeno od kad je on ovdje. Svi sveštenici i sav narod voli oca Nikola, koji se, kao mlad čovjek, pokazao mudar, pametan i čestit. Takvog narod neće lako ostaviti. Mi smo civilizovan narod, koji poštuje vlast, državu i sve, ali ne možemo poštovati nasilje i kršenje Ustava i zakona što je učinjeno donošenjem anticivilizacijskog zakona, koji je i proizveo sve ove nemire u Crnoj Gori. Vidjeli smo koliko je kratka pamet naših vlastodržaca, kada su mogli donijeti zakon sa kojim se ne slaže sedamdeset procenata naroda Crne Gore. Kome se donosi taj zakon? Prije donošenja Zakona mora se voditi dijalog sa onima na koje se on odnosi”, kaže Vladika Joanikije podsjećajući da ovdje niti je bilo dijaloga niti bilo čega normalnog, nego samo diktat.
Vladika kaže da mi nismo mogli prihvatiti diktat vlasti samo hoće da diktira i naređuje.
“Ovaj narod ne postoji zbog te vlasti. Vlast treba da se pobrine o narodu, da učini da ljudi imaju posla, da među ljudima vlada sloga i zadovoljstvo, izgrađujući na takav način Crnu Goru i njenu stabilnost. Dobro se vidi da su Crnu Goru najviše ugorzili upravo oni koji je vode, koji se hvale kako su se dodvorili Hrvatima, Albancima i ostalima. Dobro je da imamo dobre odnose sa svima, ali treba prvo u svojoj kući stvoriti dobre odnose. Sa svojim narodom treba imati dobar odnos, poštovati Svetinje, istoriju, tradiciju i nasljeđe, što se ovdje, na žalost, ne poštuje. Vidimo kakvi nas jadi nalaze ovih dana. Misle da opstanu udruženi sa koronom, dok su, prije samo dvadeset dana proglasili da je Crna Gora slobodna od korone. E sad kad im opet treba, odjednom kažu da je opet ima, govoreći da su je litije proizvele, iako nemaju ni jednog jedinog dokaza za to. Naš narod kaže da smo upravo mi, okadivšli Crnu Goru, zaštitili je od ove zarazne bolesti, a što je najvažnije, naše litije su svjedočanstvo ljubavi, bratstva, sloge, radosti, slave Božje i naše Svete vjere. Probudila se Njegoševa Crna Gora, svjedočeći i propovijedajući slavu Crne Gore, prave, istinske, njegoševske, Crne Gore naših otaca za koju su oni ginuli, polažući glave svoje za Svetinje, vjeru, bratstvo i slogu. To je naš zavjet”, poručio je Vladika budimljansko-nikšićki.
Vladika Joanikije kaže da bi danas bilo lakše da imamo neprijatelja iz drugog naroda, jer je mnogo teško imati nesporazum sa braćom, koji su, iako otuđeni, naša braća.
“Mi želimo da se uspostavi mir i razumijevanje u narodu, da ovakvih nesporazuma ne bude više. Ako naš narod želi sveštenika kakav je otac Nikolaj, kome je jedini grijeh što je došao iz Srbije, svaka vlast bi morala to da uvaži, na šta im skrećemo pažnju. Ovo je postala država u kojoj se ljubav, pravda i istina prema Crnoj Gori utjeruju pendrekom. Zar je to moguće! Ispoštovaće sve ovaj narod ali neće dozvoliti da neko gazi po njegovoj časti, dostojanstvu i pameti”, rekao je Vladika i zahvalio ocu Nikolaju za sve ono što je do sada učinio.
“Želim da posjedočim, u ime svih vas, da ćemo uvijek biti zajedno i u volji i nevolji”, poručio je Vladika Joanikije u Zlatešu na liturgijsko -narodnom sabranju podrške zlateškom Igumanu Nikolaju.