Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PETNAESTOGODIŠNJI BJELOPOLJAC ALMEDIN MEŠIĆ SLIKARSKI TALENAT

Petnaestogodišnji Bjelopoljac Almedin Mešić, koga je ljubav prema umjetnosti i slikarstvu odvela u Sarajevo, svoje snove već ostvaruje.

Po završetku Osnovne škole „Vladislav Sl. Ribnikar“, ovaj talentovani Bjelopoljac odlučuje da svoje obrazovanje nastavi u Sarajevu, gdje upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti.

Iako mu je teško palo odvajanje od porodice i odlazak iz rodnog grada, Almedin danas kaže da je ipak srećan, jer počinje da živi sve ono o čemu je maštao.

„Moji snovi su počeli da se ostvaruju, ljubav prema slikarstvu bila je jača od straha od nepoznatog i zaista se ne kajem. Tek je prošlo nekolik mjeseci od kada sam otišao, ali sam siguran da sam donio pravu odluku kada sam upisao sarajevsku Srednju školu primijenjenih umjetnosti. S obzirom na novu sredinu i novi mentalitet lijepo sam se snašao, Sarajevo je lijep grad, živim sa tetkom i polako sam počeo da se navikavam na novo okruženje“, ispričao je Almedin, gostujući u emisiji „Aktuelno“, Radija Bijelo Polje.

Almedin pohađa smjer tehničar za pimijenjeno slikarstvo, a kako je kazao danas, za kratko vrijeme je mnogo toga naučio.

„Taj odsjek sam odabrao zato što je slikarstvo moja najveća ljubav, volim boje, a zelena je najzastupljenija na mojim radovima, jer je to boja života. Tek je završeno prvo polugodište, ali sam već dosta toga saznao i svaki dan učim nešto novo. Upoznao sam sam se raznim slikarskim tehnikama, učimo zidne slikarske umjetnosti, mozaik, mrtvu prirodu i zaista sam oduševljen. Takođe, imamo teorijski i praktični dio, a organizujemo i kolektivne izložbe. Pored toga, vikendom posjećujemo izložbe velikih bosansko-hercegovačkih umjetnika, što je jako važno za nas, da što prije naučimo kako da prepoznamo umjetničko djelo“, rekao je ovaj talentovani mladić.

Petnaestogodišnji Bjelopoljac kaže da su ga u Sarajevu sjajno prihvatili, a već je stekao i nove prijatelje.

„Svi su me odlično prihvatili, profesori i drugari, stekao sam nova prijateljstva, jer nas je upravo povezala ljubav prema umjetnosti, kao i slična interesovanja, tako da već i pomažemo jedni drugima“, kazao je Almedin.

Ljubav prema slikarstvu kod Almedina se rodila još u sedmom razredu osnovne škole, kada je i počeo da stvara.

„U početku su to bili stripovi, kasnije sam malo ozbiljnije počeo da radim, a u svemu tome me podržavala porodica i profesor Milutin Obradović, koji je bio i moj najveći kritičar. Već u devetom razredu sam znao da će slikarstvo biti moj životni put i svakog dana iznova shvatam da nijesam pogriješio“, rekao je on.

Za slkanje su mu, kako kaže, potrebni mir i tišina,a inspiracije nikada ne fali.

„Slikam sve što vidim oko sebe, ljude, prirodu, i uvijek se trudim da svaki moj rad bude bolji, da se ne ponavljam, već da širim svoje mogućnosti“, istakao je Almedin.

Već 29. janura nastavlja školsku godinu, a visoke ciljeve je sebi već postavio.

„Obećao sam sebi da ću biti još bolji, vježbao sam dosta i tokom raspusta, tako da sam siguran da će to i profesori uvidjeti“, dodao je Almedin.

Mešić je i prošlogodišnji pobjednik tradicionalne izložbe Bjelopoljsko slikarsko proljeće.

„To je bila prva moja javna izložba, na tu nagradu sam jako ponosan, ona je i prva potvrda moga rada i u tom trenutku sam bio još sigurniji da treba da odem u Sarajevo i ozbiljnije se posvetim mom talentu“, podvukao je Almedin.

Po završetku Srednje škole primijenjenih umjetnosti, Almedin planira da upiše i Likovnu akademiju.

„Sarajevo je grad velikih mogućnosti, vidim sebe tamo kao umjetnika i stvaraoca, ali želim da se vratim i u rodni grad, kako bi mojim Bjelopoljcima predstavio ono što volim i radim“, poručio je Almedin.