Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

OBJAVLJEN NACRT SPORAZUMA ZA 44. VLADU

OBJAVLJEN NACRT SPORAZUMA ZA 44. VLADU

Najveći broj resora u novoj, 44. Vladi, dobiće pokrete Evropa sad, predviđeno je Nacrtom sporazuma koji će biti upućen partijama koje će činiti vlast u narednom periodu. Shodno Nacrtu u koji je Pobjeda imala uvid, Novoj srpskoj demokratiji pripašće mjesto predsjednika Skupštine, dok će bezbjednosni sektor voditi Demokrate.

Pokret Evropa sad pokrivaće resore:

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine

Ministrvo evropskih poslova

Ministarstvo finansija

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ministarstvo pravde

Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo energetike i rudarstva

Ministarstvo vanjskih poslova

Prema Nacrtu sporazuma, predsjednika vlade predložiće PES, dok će Demokrate predložiti zamjenika predsjednika vlade za bezbjednost, politički sistem i unutrašnju politiku , kao i potpredsjednika za evropske i spoljne poslove. Demokrate bi trebalo da ponude kandidate za ministre unutrašnjih poslova, odbrane, turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i kulture i medija.

Potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku s resorom ministarstva ekonomskog razvoja predložiće Albanski forum, a potpredsjednika za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu – Savez građana CIVIS.

Prema draftu sporazuma, PES bi trebalo da predloži i ministra saobraćaja i pomorstva, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, evropskih poslova, finansija, prosvjete, nauke i inovacija, pravde, rada i socijalnog staranja, zdravlja, energetike i rudarstva, te vanjskih poslova.

U draftu piše da bi Socijalistička narodna partija (SNP) trebalo da predloži ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te sporta i mladih.

Navodi se da će Albanskom forumu pripasti čelno mjesto u resoru javne uprave, dok će Albanska alijansa dobiti ministra ljudskih i manjinskih prava.

“Potpisnici sporazuma su saglasni da, u skladu s raspodjelom, potpredsjednici predsjedavaju vladinim komisijama”, navodi se u dokumentu.

Potpredsjednika iz reda parlamentarne većine predložiće PES, a potpredsjednika iz reda manje zastupljenog pola Demokrate. Nije precizirano ko će predložiti potpredsjednika iz reda stranaka manjinskih naroda.

Jednog potpredsjednika predlaže opozicija.

-Izbor potpredsjednika Skupštine Crne Gore realizovaće se će istog dana kad se vrši izbor predsjednika Skupštine – navodi se u dokumentu.

Politički subjekt DEMOKRATE predlažu:

Ministra unutrašnjih poslova

Ministra odbrane

Ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Ministra kulture i medija

Politički subjekt SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJE CRNE GORE predlaže:

Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministra sporta i mladih

Politički subjekt ALBANSKI FORUM predlaže:

Ministra javne uprave

Politički subjekt ALBANSKA ALIJANSA predlaže:

Ministra ljudskih i manjinskih prava

Izvor: Pobjeda