Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

LOKALNA UPRAVA PONOVO POKUŠALA DA IZBJEGNE DA OBJAVI KO JE DOBIO PODSTICAJNA SREDSTVA

LOKALNA UPRAVA PONOVO POKUŠALA DA IZBJEGNE DA OBJAVI KO JE DOBIO PODSTICAJNA SREDSTVA

Opštinski Sekretarijat za poljoprivredu, podržao je kroz Mjeru za nabavku mehanizacije. I izgradnju sistema za navodnjavanje bjelopoljske poljoprivrednike sa 30 hiljada eura.

I ova dodjela sredstva za malo nije prošla bez očiju javnosti. A glavni krivac da se podaci objave ponovo je bio portal Vijesti iz Bijelog Polja.

Nakon našeg interesovanja i zahtjeva za dostavljanje podatataka na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, podaci su objavljeni na sajtu Opštine i dostavljeni redakciji našeg portala. Postavlja se pitanje da li bi isti podaci bili objavljeni da je izostala inicijativa naše redakcije. Što još jednom dovodi u pitanje transparentnost trošenja novca građana Bijelog Polja.

Slična situacija bila je i prošlog mjeseca kada su građani od Sekretarijata za ruralni razvoj umalo ostali uskraćeni da saznaju ko je dobio novac za nabavku vozila.

Inače, pravo na subvenciju u nabavci deficitarne mehanizacije ostvario je 61 poljoprivrednik. Dok je 15 poljoprivrednika dobilo subvenciju za izgradnju sistema za navodnjavanje. A ciljevi mjere za nabavku mehanizacije su podizanje ratarske, povrtarske i voćarske proizvodnje. Kao i kvalitetnija ponuda ratarskih kultura domaće proizvodnje. Dok se izgradnjom sistema za navodnjavanje želi obezbijediti održivo i efikasno korišćenje poljoprivrednih površina kroz povećanje prihoda gajenih biljaka, stabilizaciju biljne proizvodnje u uslovima ekstremnih suša, povećanje konkuretnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Poljoprivrednici koji su iskoristili subvenciju za deficitarnu mehanizaciju, kupili su sljedeće: motokultivator sa prikolicom 1; kabina za traktor 2; traktorske gume 10; kosačica 15; muzilica 5; motorna testera 27; trimer 5; vadilica za krompir 2; plugovi 3; kompresor 2; motorni leđni automizer 1; kazan za proizvodnju rakije 5; freza 1; leđna pumpa 1; agregat 1; nagrtač 1; vitlo 1; čobanica 1; kopačica 1; pumpa za pranje 2; makaze za šišanje ovaca 1.

Poljoprivrednici koji su iskoristili subvenciju za izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih sistema za navodnjavanje. Kupili su: pumpa za navodnjavanje 7; crijevo za navodnjavanje 8; sistem kap po kap 8; cijev za vodu 1; rezervoar za vodu 500 l – 1; rezervoar za vodu 1000l – 4; rezervoar za vodu 2000l – 1; rezervoar za vodu 3000l – 1.

Bjelopoljski poljoprivrednici su u period od 01. Avgusta do 30. Septembra ove godine, od strane Sekretarijata za poljoprivredu pomognuti u nabavci deficitarne mehanizacije u visini do 35% od ukupne vrijednosti kupljene mehanizacije. A za izgradnju novih i rehabilitaciju i modernizaciju postojećih sistema za navodnjavanje u visini do 30% od prihvatljivih ulaganja.

Spisak sa imenima ko je dobio sredstva možete pogledati u prilogu.