Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BIJELO POLJE: OTKAZ JER NEMA ČLANSKU KARTU PARTIJE

BIJELO POLJE: OTKAZ JER NEMA ČLANSKU KARTU PARTIJE

Redakciji VBP portala obratila se mlada sugrađanka koja je insistirala da ostane anonimna. Ovim putem skreće pažnju da nema posla za mlade iako izražavaju želju za zaposlenjem, što je, kako navodi, I lično iskustvo.

Sugrađanka ističe da želja za poslom kod mladih postoji, ali priliku ne dobijaju, dok, kako kaže, svugdje možemo čuti da nedostaje radna snaga.

Kako navodi do nedavno je bila zapošljena u državnoj ustanovi gdje je radila pod ugovorom o djelu. Nakon dvije i po godine rada, sugrađanka je dobila otkaz. A kako pretpostavlja razlog otkaza je upravo to što ne posjeduje člansku kartu ni jedne političke partije.

Poručuje da vladaju partijske i rodbinske veze, i da se bez toga ne može doći ni do jednog posla, te da se ne bismo trebali čuditi zašto je sve više napuštanja države.

“Nezaposlenost mladih, partijske i rodbinske veze prilikom zapošljavanja, to je glavni razlog za odlazak mladih, posebno iza kojih nema ko da stane”. Kazala je sugrađanka za portal “Vijesti iz Bijelog Polja”.

Bjelopoljka ističe da ima i mladih koji bi se vratili u seoska područja da bi se bavili poljoprivredom ali je i za to potrebna pomoć države.

“Ja bih se vratila sad na selo da radim, ali za sami početak potrebna je pomoć države, potrebno je da nas motivišu da se bavimo poljoprivredom I da ostajemo u svojim selima. Početak bez pomoći bio bi jako težak I pitanje je koliko bi bio uspješan”, zaključuje sugrađanka.

Podsjećamo da prema podacima Zavoda za zapošljavanje, zaključno sa danom 31. 3. 2022, u Bijelom Polju je registrovano 4679 nezaposlenih lica. Nezavidnoj situaciji ne pomaže ni činjenica da je čak 1959 nezaposlenih lica starosne dobi od 20-39 godina.

Podaci monstata pokazali su da je u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana registrovano 40. 304 osobe bez posla, a među njima je I 4. 491 visokoškolaca. Takođe, zabrinjavajući podatak je da je u posljenjih 10 godina državu napustilo 74 000 građana.