Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MOGUĆE POMJERANJE POPISA?

MOGUĆE POMJERANJE POPISA?

U obrazloženju amandmana navodi se da bi se time Vladi Crne Gore ostavila mogućnost da period sprovođenja i referentni momenat popisa utvrdi posebnom uredbom.

Iako je premijer Milojko Spajić nakon sjednice Vlade u četvrtak rekao da datum početka popisa stanovništva u Crnoj Gori ostaje isti i da je sa opozicijom postignut dogovor o tom procesu, od juče je moguće da se i to promijeni.

Naime, u skupštinsku proceduru juče je predat amandman kojim se predlaže brisanje datuma o održavanju popisa iz Predloga zakona o popisu. Amandman je podnio poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

– Ovim amandmanom predlaže se brisanje članova Predloga kojim se određuju datum održavanja popisa i referentni momenat popisa. Što se čini kako bi se Vladi Crne Gore ostavila mogućnost da period sprovođenja popisa i referentni momenat utvrdi posebnom Uredbom”, navodi se u obrazloženju amandmana.

Ovim amandmanom predlaže se brisanje članova Predloga kojim se određuje datum održavanja popisa i referentni momenat popisa. Što se čini kako bi se Vladi Crne Gore ostavila mogućnost da period sprovođenja popisa i referentni momenat popisa utvrdi posebnom uredbom – naveo je Čarapić.

MOGUĆE POMJERANJE POPISA?

On je ovaj amandman najvjerovatnije podnio zbog nezvaničnih najava opozicije da će oni predati sličan amandman. A sve to samo potvrđuje pisanje “Dana” da je krajnji cilj nekih partija da popis bude odložen na neodređeno vrijeme.

Izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova predloženo je da Vlada Crne Gore uredbom odredi termin popisa. A brisanje datuma održavanja popisa iz zakona bilo je uslov opozicije za potpisivanje sporazuma o popisu.

Opozicione partije prethodnih dana su vodile dijalog sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem o uslovima po kojima će se održati popis. I pored toga što je Spajić dao veoma optimistične izjave nakon tih razgovora, opozicione partije su, pozdravljajući premijerovo pristajanje na sve njihove uslove. Pokazivale skepsu kada je u pitanju datum održavanja popisa.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević otvoreno je izrazio sumnju da će svi njihovi uslovi biti ispunjeni.

-Pošteno i jedino racionalno je održati popis nakon što se svi uslovi ispune, ne prije toga. To je u prirodi svakog poštenog dogovora – saopštio je Rakočević.

Kako je dodao, dok u Crnoj Gori vlast zavisi od Demokratskog fronta, prema građanima i društvenom interesu imaju obavezu da traže ispunjavanje uslova i realizaciju dogovora, a ne da vjeruju na riječ.

MOGUĆE POMJERANJE POPISA?

– Zbog čega smo došli do situacije da gospodin Spajić odgodi popis i prihvati zahtjeve opozicije, civilnog sektora i nacionalnih savjeta? Odgovor je jednostavan: nedvosmisleno je utvrđeno da je vlada Dritana Abazovića pripremala popisnu prevaru. U toj namjeri je svoju ulogu imao i Monstat. Najmanje su dva razloga za tu tvrdnju. Prvi, Monstat je tvrdio da ne fali popisivača, da bi se potom utvrdilo da fali hiljadu i sedamsto popisivača. Drugi je tvrdnja da će odgađanje popisa državu koštati milione eura, da bi se potom utvrdilo da odgađanje ne košta niti jedan euro – naveo je Rakočević.

Bečić: Stepen kontrole znatno veći nego 2011. godine

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić ocijenio je da je stepen kontrole popisnog procesa znatno veći nego što je to bio slučaj tokom prethodnog popisa stanovništva 2011. godine.

– To jeste istinski statistički proces. Ja sam uvijek za transparentnost i za kontrolu, da predstavnici opozicije i nacionalnih manjina budu uključeni i na lokalnom nivou. Najveća inovacija je softver, koji će se izrađivati uz aktivnu kontrolu opozicije. Da sjutra svi imaju mogućnost da provjere da li ona popisnica koja im je ostala odgovara onome što je u sistemu. Potpuna kontrola, nema tenzija, statistički proces, nek se svako izjašnjava kako hoće – poručio je Bečić.

MOGUĆE POMJERANJE POPISA?

Ocijenio je da treba pohvaliti namjeru premijera Spajića da se uslovi za održavanje legalnog i transparentnog popisa prihvate, ali i podvukao da nije realno očekivati od građana da vjeruju na riječ “djelovima sistema koji su bili uz Abazovića kad je pripremao popisnu prevaru. A koji će učestvovati u sprovođenju popisa”.

– Posebno imajući u vidu da su glavni politički akteri pripremane popisne prevare na čelu Skupštine Crne Gore, rukovodioci u brojnim opštinama i na značajnim mjestima u državnom sistemu – dodao je Rakočević.

U skupštinskoj većini tvrde da do pomjeranja datuma održavanja popisa neće doći. Ali niko nije komentarisao mogućnost da se to ipak dogodi, koja je otvorena brisanjem datuma iz predloga zakona.

Izvor: Dan