Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MJEŠTANI DONJE LJEŠNICE APELUJU DA SE UKLONI ODRONJENI POTPORNI ZID IZ RIJEKE

Najavljena gradnja kolektora dala je nadu mještanima dijela Donje Lješnice i Rijeke da će i oni konačno moći da odahnu od neprijatnih mirisa, piše “Dan”.

Mještanin Šaban Međedović kaže da hitno treba preduzeti mjere da se u dijelu korita rijeke Lješnice, između tržnog centra i podvožnjaka, ukloni urušeni potporni zid koji je bukvalno pregradio rijeku i tako stvara velike probleme žiteljima okolnih naselja.

Međedović dodaje da je problem naročito izražen ljeti kada se voda povuče pa u koritu Lješnice ostanu samo fekalije i od neprijatnog mirisa ne mogu da dišu.

On objašnjava da je potporni zid podignut prije dvije i po decenije, ali da očigledno nije urađen valjano i sada predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

“Odronjeni potporni zid predstavlja opasnost za sve koji prolaze ovim putem. Očigledno su neimari koji su gradili ovaj potporni zid sve to uradili, kako naš narod kaže, fušerski. U beton, kako sada izgleda, nijesu ugradili armature koliko je bilo potrebno pa se potporni zid koji osigurava saobraćajnicu od odronjavanja odronio u rijeku. Ne samo da imamo problem s kanalizacijom, odnosno s fekalijama koje nemaju gdje da odu sem u ovu rijeku i na korak su od naših kuća, već ove stijene koje su u koritu ne dozvoljavaju da voda teče nizvodno. I tako se na ovom prostoru zadržava najveći dio fekalija pa je i opasnost od zaraze još veća. Ovih vrelih ljetnjih dana smrad je nesnosan i prosto se vazduh ne može udahnuti. Niko ni ne pomišlja da izađe u dvorište, vrata i prozori se ne otvaraju, veš sušimo u kući, a djeca ne izlaze vani”, ističe Međedović.

On smatra da, pored nadležnih opštinskih službi, ovim problemom treba da se pozabavi i Željeznica Crne Gore jer je u blizini željezničko stajalište.

Mještani kažu da su problemi nastali još 1990. godine kada su ovo područje zadesile velike poplave.

“Odronjen je potporni zid koji je završio u koritu Lješnice. Tada je voda nosila sve pred sobom. Osim što je napukao potporni zid, u koritu su i velike betonske gromade koje su zauzele skoro čitavu širinu korita. Godinama smo bezuspješno apelovali da se nešto preduzme, pa se nadamo da će izgradnjom kolektora problem konačno biti riješen”, ističu mještani.