Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MEĐU DRŽAVAMA ČLANICAMA EU POSTOJI KONSENZUS DA CRNA GORA DOBIJE IBAR

MEĐU DRŽAVAMA ČLANICAMA EU POSTOJI KONSENZUS DA CRNA GORA DOBIJE IBAR

Crna Gora je uradila sve da ispuni uslove potrebne za dobijanje IBAR-a, a prema našim saznanjima, za davanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila postoji i konsenzus među državama članicama Evropske unije, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

“Usvajanjem važnih IBAR zakona, zakona koji se odnose na pravosuđe, medije, borbu i prevenciju korupcije i druge važne oblasti, Crna Gora je ispunila sve što je od nje zahtijevano u ovom složenom procesu, ostavivši male segmente određenih mjerila neadresiranim u ovom trenutku, ali izrađujući vrlo jasne mape puta kako i da u tim segmentima ostvari kompletan uspjeh”, rekao je Zenović.

On je podsjetio da je otvaranjem poglavlja 23 i 24, Crna Gora dobila 83 privremena mjerila koja je bilo potrebno da ispuni, a prema Novoj metodologiji usvojenoj 2020. godine ne može se zatvoriti ni jedno poglavlje prije nego što se ispune privremena mjerila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

MEĐU DRŽAVAMA ČLANICAMA EU POSTOJI KONSENZUS DA CRNA GORA DOBIJE IBAR

“U periodu koji je iza nas, crnogorske institucije uspjele su da odgovore upravo ovim zahtjevima i da ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, posebno u vrlo intenzivnom periodu u zadnjih šest mjeseci, u kojem je između Evropske komisije i crnogorskih institucija vođen intenzivan dijalog, a sve sa ciljem da se odgovori i na preostala neispunjena mjerila”, kazao je Zenović.U periodu koji je pred nama, rekao je Zenović, očekuje nas intenzivan dijalog između Evropske komisije, koja priprema Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlje 23 i poglavlje 24 (tzv. dva IBAR-a). Predlog tog dokumenta biće upućen organima Savjeta Evropske unije.

Izvor:  RTCG

Foto: MEP