Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

CRNA GORA DOBILA POZITIVAN IBAR, VARHELJI: EU SPREMNA ZA PROŠIRENJE

CRNA GORA DOBILA POZITIVAN IBAR, VARHELJI: EU SPREMNA ZA PROŠIRENJE

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU)

Crna Gora je danas dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Crna Gora je pozitivan IBAR dobila na međuvladinoj konferenciji (IGC) Crne Gore i Evropske unije (EU) u Briselu.

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je jasno da je proširenje top prioritet i da je danas donijeta važna odluka.

CRNA GORA DOBILA POZITIVAN IBAR, VARHELJI: EU SPREMNA ZA PROŠIRENJE

“Danas je istorijski momenat, zahvaljujem crnogorskim kolegama na ubrzanju procesa. Danas smo svjedoci uspjeha ovog posla, postignuća i Crna Gora kreće naprijed prema članstvu u EU. Ova IGC je pokazala da je EU spremna za proširenje i da se otvara finalna faza pregovora sa Crnom Gorom”, kazao je Varhelji.

On je dodao da ono što je postignuto u poslednjih šest mjeseci nije samo izvanredno, već bi moglo da bude primjer za druge.

“IGC jasno pokazuje da Komisija stoji na strani zemalja kandidata i da smo odlučni da zajedno sa ovim zemljama sprovedemo neophodne reforme, ali ne možemo to da uradimo umjesto njih. Crna Gora nam je dala primjer kako je kada imamo posvećenost i isporuku rezultata na strani zemalja kandidata”, rekao je.

Kazao je da današnji događaj održava važnu prekretnicu na putu Crne Gore ka punoj integraciji u Evropsku uniju.

“Očekujem da do kraja godine vidimo zatvoren kritičan broj poglavlja”, rekao je Varhelji.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Adža Labib rekla je da su prepoznata dostignuća Crne Gore i da današnji događaj održava važnu prekretnicu na putu Crne Gore ka punoj integraciji u Evropsku uniju.

CRNA GORA DOBILA POZITIVAN IBAR, VARHELJI: EU SPREMNA ZA PROŠIRENJE

“Crna Gora je posvećena obavezama. Očekujemo da nastavi sa naporima u jačanju nezavisnosti sudstva, da nastavi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Spremni smo da idemo naprijed i EU je spremna da vas podrži na svakom koraku”, poručila je.

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je da od 26. juna proces EU integracija neće više nikad biti podređen partijskim ni drugim interesima.

“Evropo, hvala ti na povjerenju, hvala svim državama članicama, hvala Hrvatskoj i Sloveniji i saveznicima. Povratili smo davno izgubljenmo povjerenje i to je bio jedan od najvažnijih zadataka”, rekao je Spajić.

Ocijenio je rekao da je ovo “Berlinski kongres vladavine prava”, svi rezultati su najzad i prepoznati.

“Nećemo statu ovdje ovo je samo početak, ispunli smo tek minimum zahtjeva koji ima EU, ali mi se ne zadovoljavamo minimumom, želimo da budemo izvrsni u svim poglavljima. Očekujem veliki rad i zalaganje, novi optimizam, novu energiju Vlade, a nadamo se da će i parlament nastaviti da nas gura prema istom cilju”, rekao je Spajić.

CRNA GORA DOBILA POZITIVAN IBAR, VARHELJI: EU SPREMNA ZA PROŠIRENJE

Na pitanje novinara iz Hrvatske zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o drugom Svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, odgovorio je da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da izguraju neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju

Kazao je da u proceduri ima preko 40 rezolucija.

“Imamo momentum poslije Rezolucije o Srebrenici…Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasajući za Rezoluciju o Srebrenici negdje smo se obavezali da osudimo sve zločine počinjene na ovim prostorima”, rekao je Spajić.

Dodao je da će Crna Gora osuditi zločine u kojima je učestvovala.

“Treba da osudimo aktivnosti iz 90- ih i sa Hrvatskom treba da imamo najbolje odnose”, rekao je Spajić.

Na pitanje da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine u petak, odgovorio je da za to treba pitati parlament, jer on ne učestvuje u radu parlamenta.

Spajić je uoči Međuvladine konferencije u Briselu rekao da je Crna Gora je pred ciljem i da će večeras svi proslaviti istorijski trenutak.

Izvor: Vijesti