Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ISTRAŽIVANJE: SPAJIĆ NAJPOPULARNIJI POLITIČAR U CRNOJ GORI

ISTRAŽIVANJE: SPAJIĆ NAJPOPULARNIJI POLITIČAR U CRNOJ GORI

Građani Crne Gore najviše vjeruju premijeru Milojku Spajiću, a kada su mediji u pitanju najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) od 2. februara do 5. marta, na uzorku od 1.036 ispitanika u Crnoj Gori. Obuhvaćene su i ostale zemlje regiona.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, najbolje ocjene dobio je premijer Spajić, odnosno 11 odsto. Slijede Jakov Milatović, Milo Đukanović, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Milan Knežeić, Danijel Živković, Ervin Ibrahimović…

U Crnoj Gori vjerske institucije i dalje imaju najviše povjerenja, zatim slijede vojska, predsjednik države, premijer, policija…

Kada je u pitanju povjerenje u medije, najveći broj crnogorskih građana saopštilo je da najviše povjerenja imaju u Televiziju Crne Gore. Slijede Televizija Vijesti, portal Vijesti, Prva TV, CDM, Nova M…

U Crnoj Gori 42 odsto ispitanika i dalje navodi televiziju kao medij koji najčešće prati. Slijedi sa 32 odsto internet, 19 odsto je navelo društvene mreže, a 1 odsto radio i štampani mediji.

ISTRAŽIVANJE: SPAJIĆ NAJPOPULARNIJI POLITIČAR U CRNOJ GORI

U Crnoj Gori 56 odsto ispitanika smatra da je korupcija veoma ozbiljan problem, a 33 odsto da je donekle ozbiljan problem. Kada je u pitanju oblik korupcije u Crnoj Gori, 22 odsto je navelo davanje novca ili poklona, 21 odsto zloupotrebe položaja u ličnu korist, 15 odsto krađa ili namjerna zloupotreba javnih sredstava, 3 odsto je navelo iznudu a interesentno je da je 17 osto navelo donošenje odluka na osnovu ličnih veza umjesto profesionalnih zasluga.

Takođe, u Crnoj Gori su podijejeljena mišljenja i po pitanju inicijative Otvoreni Balkan, s tim da većina ipak podržava tu inicijativu.

Prema anketi, 54 odsto je saopštilo da ptpuno ili donekle podržava Otvoreni Balkan. Primjetan je i rast podrške članstvu u EU pa tako 79 odsto anketiranih ističu da bi na referendumu glasali za pridruživanje EU. To je porast u odnosu na 2022. kada je 71 odsto ispitanika navelo da bi na referendumu glasalo za članstvo u EU. U Crnoj Gori većina građana ulogu NATO-a u svijetu vidi donekle ili potpuno kao pozitivnu, a isto je i sa odgovorima na pitanje da li je članstvo u NATO bilo pozitivno u odnosu na vašu državu.

Većina građana (39 odsto) zalaže se za puno članstvo Crne Gore u NATO, s tim što je 2022. to iznosilo 41 odsto.

Interesantno je i da nacionalizam velika većina u Crnoj Gori vidi kao problem. Da je to veliki problem smatra 28 odsto građana, a 41 odsto smatra da je to donekle problem.

Za građane Crne Gore ekonomija odnosno rast cijena je najveći problem sa kojim se zemlja danas suočava. To je stav 38 odsto anketiranih. S druge strane, 15 odsto je navelo nezaposlenost, 13 odsto korupciju, a 7 odsto kriminal i javnu bezbjednost.

Izvor: RTCG