Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

EUROSONG: CRNA GORA MEĐU IZUZETIMA IZ GLASANJA ZBOG NEPRAVILNOSTI

Evropska radiodifuzna unija je, analizom glasanja žirija nakon druge generalne probe drugog polufinala Pjesme Evrovizije 2022, utvrdila neregularnosti u u glasanju žirija iz šest evropskih zemalja.

EUROSONG: CRNA GORA MEĐU IZUZETIMA IZ GLASANJA ZBOG NEPRAVILNOSTI

– U analizi glasanja žirija od strane panevropskog glasačkog partnera Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022, utvrđeni su određeni nepravilni obrasci glasanja u rezultatima šest zemalja. Kako bi se uskladio s Uputima za glasanje, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje da bi izračunao zamjenskirezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale – navedeno je u saopštenju EBU.

Sve je, kažu, izračunato na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom o glasanju. Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Iako se u saopštenju ne navodi eksplicitno koji su to „neregularni obrasci glasanja“, evropski mediji prenose da se ovo odnosi na šablonsko glasanje susjednih zemalja, ili evropskih „blokova“ – poput skandinavskih zemalja, tradicionalnih 12 poena koje Grčka i Kipar razmijene svake Evrovizije, ali i poena koje zemlje bivše Jugoslavije dodjeljuju jedna drugoj.

EUROSONG: CRNA GORA MEĐU IZUZETIMA IZ GLASANJA ZBOG NEPRAVILNOSTI

Izvor: Pobjeda