Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DR DOBARDŽIĆ: KOVID AMBULANTU U DOMU ZDRAVLJA DNEVNO POSJEĆUJE OD 50 DO 70 SUGRAĐANA

Početkom jula u bjelopoljskom Domu zdravlja počela je sa radom COVID ambulanta u kojoj se svakodnevno pregleda od 50 do 70 pacijenata, kazala je prim. dr Majda Dobardžić, direktorica Doma zdravlja.
Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, dr Dobardžić ističe da zaposleni u prvoj i drugoj smjeni rade od 07 do 21 sat, a nakon tog svi pacijenti sa sumnjom na korona virus, upućuju se prema Opštoj bolnici.
„Dnevni izvještaji koje svakodnevno dobijam pokazuju da tokom jednog dana ostvarimo od 50 do 70 kontakata. Oni obuhvataju kućne posjete, kojih je u obje smjene od 5 do 10, a radi se o pacijentima koji su korona pozitivini i imaju blaže simptome i blažu kliničkui sliku ili čekaju rezultate PCR testa. Ljekar iz COVID ambulante vrši pregede, piše naloge i ako ima potrebe, daje se simptomatska terapija, sobzirom na to, da protiv korona virusa nema lijeka, a u kućnim uslovima uglavnom je to terapija za skidanje temperature, ublažavanje bola ili sl… U takvim slučajevima uključuje se i jedinica za podršku ili patronaža“, naglašava dr Dobardžić. Dodaje da i ljekarskog kadra trenutno imaju dovoljno, sa čime se unazad nekoliko mjeseci ipak nijesu mogli pohvaliti.
Što se vakcinacije protiv sezonskog gripa tiče, dr Dobardžić kaže da bi do 15. oktobra svi domovi zdravlja u Crnoj Gori trebalo da dobiju potrebne količine doza vakcina protiv virusa A i B, pa bi tada i u ovdašnjem Domu zdravlja i seoskim ambulantama otpočela vakcinacija.