Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DESET BIVŠIH ŠKOLSKIH DRUGOVA PROSLAVILO 65 GODINA MATURE U BIJELOM POLJU

DESET BIVŠIH ŠKOLSKIH DRUGOVA PROSLAVILO 65 GODINA MATURE U BIJELOM POLJU

Nakon što su položili cvijeće i poklonili se bisti Miolja Dobrašinovića, čije ime nosi bjelopoljska Gimnazija, generacija 1958/59 godine Više realne gimnazije, čiji je nastavljač danas Gimnazija,,Miloje Dobrašinović‘‘ proslavili su juče 65 godina od mature.

Održali su čas u jednoj od učionica, gdje ih je dočekala i poželjela svaku sreću sadašnja direktorica Jasminka Međedović. Kako je u ime generacije kazao Milorad Rmandić, bilo je šest odjelenja sa 180 đaka, od kojih su danas živi njih 104.

– Imali smo sa puno strožijim kriterijumima, nego što je u poslednje vrijeme slučaj, dvanaest odličnih đaka, 30 je bilo vrlodobrih, 40 dobrih a na popravni ostalo njih 55. Maturiralo je 147 učenika-kazao je Rmandić, dodajući da ih je učilo tokom četiri godine 82 profesora od kojih koliko znaju nijedan više nije živ.

-Poslenji je preminuo naš profesor Božo Šćeklić i zato smo juče minutom ćutanja odali poštu i preminulim đacima i profesorima-naglasio je Rmandić.

DESET BIVŠIH ŠKOLSKIH DRUGOVA PROSLAVILO 65 GODINA MATURE U BIJELOM POLJU

Svetozar Cvele Veličković je kazao da je riječ o odličnoj generaciji, da se čuo pravi vremeplov uspomena i da su juče nakon časa održanog u gimnazijskim klupama posjetili vječnu kuću školskog druga Vujadina Rudića, koji je prošle godine prminuo i koji je autor monografije ove generacije gimnazijalaca.

Jedan od bivših maturanata Brano Bulatović je kazao da,,kada se rijeker uzmute i bujice počnu da nose i donose svašta, jedinu pregršt čiste vode možeš naći na izvoru‘‘.

-Na jednom takvom izvoru evo me danas ispijam vrela života. Proslavljamo 65 godina mature. Učionica i mnogo praznih klupa. Drugari otišli Bogu-kazao je Bulatović.

Pored Rmandića, Večičkovića i Bulatovića, među slavljenicima su bili i Vešo Pavićević, Dudi Rakočević, Zeko Bulatović, Tole Luković, Jagoš Bošković, Sveto Vuksanović i Tole Vučinić.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović