Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

CRVENI KRST ORGANIZOVAO RADIONICU

crveni krst organizovao radionicu

CRVENI KRST ORGANIZOVAO RADIONICU.

Kroz implementaciju programa „Inovativne usluge podrške za starije u zajednici“, u sklopu kojeg je otvoren Centar za njegu statijih u prostorijama opštinskog Crvenog krsta, održana je radionica na temu zdravih stilova zivota pod nazivom „Pravilna ishrana“.


Korisnici ovog Centra, koji je počeo sa radom od 01. novembra, imali su priliku da pogledaju edukativni film o pravilnoj, zdravoj ishrani, diskutuju i komentarišu svoj način ishrane, koliko se ishrana danas razlikuje od one kada su oni bli mladi, ali i da izmjere nivo šećera u krvi i krvni pritisak.


Ivana Bulatović, socijalna radnica u Centru, kazala je da će se ovakve i slične radionice održavati svake nedjelje, te da će stariji sugrađani imati priliku da kroz veliki broj radionica na razne teme, saznaju nešto novo, edukuju mlade i iznesu svoja iskustva, daju korisne savjete, razgovariju sa ljekarima i sl.


“Za starije osobe veoma je bitno da uzmu aktivno ucesce u drustvu. Kroz ovakve radionice, oni mogu da prenesu svoja stecena znanja i iskustva,ali i da nauce nesto novo sto mogu primjenjivati u svakodnevnom zivotu. Na taj nacin se motivisu na koriscenje svojih preostalih fizickih i mentalnih potencijala, unapredjuje se kvalitet njihovog zivota. Centar stoga predstavlja mjesto gdje starija populacija moze na kvalitetan nacin provesti jedan dio svog slobodnog vremena ,zabaviti se i razonoditi”, zaključila je Bulatović.


Cilj radionice je bio:
• upoznavanje starijih osoba sa osnovnim principima zdrave ishrane, znacajem pravilnog odabira i nacina pripreme namirnica, kao i sa poremećajima koji nastaju kao posledica nepravilne ishrane;
• podsticanje starijih na razmišljanje o sopstvenoj ishrani i uvodjenju pravilnih navika u planiranju obroka radi poboljsanja ukupng licnog zdravlja.

CRVENI KRST ORGANIZOVAO RADIONICU.


Današnja aktivnost, ujedno je bila i prilika da se pozovu stariji sugrađani da se priključe ovim i sličnim radionicama, kako bi kroz zajedničke aktivnosti unaprijedili kvalitet života sugrađana treće dobi.