Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

CRKVA APELOVALA NA VJERNIKE: SLAVE PROSLAVITI OSVEĆENJEM SLAVSKOG KOLAČA I U KRUGU PORODICE

Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhije SPC u Crnoj GOri pozvale su vjernike da krsne slave proslave osvećenjem slavskog kolača i u krugu porodice.
“S obzirom na složenu i potencijalno izuzetno opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi sa svakodnevnim porastom broja slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom, pozivamo sve pravoslavne vjernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti COVID-19, izazvane pomenutim virusom. Vidimo da epidemija ovoga virusa pogađa, kako Crnu Goru, tako i cijeli region, Evropu i čitav svijet. Ne smije se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo, koliko je god moguće, mjera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima”, navodi se u saopštenju.
Podsjećaju da je Crkva, odmah po proglašenju epidemije u martu ove godine prekinula organizaciju masovnih litija, koje su tada išle ulicama crnogorskih gradova iz poznatih razloga, te da je i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.
“Mnoge proslave, osvećenja hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od dvadeset godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi. Neki od najvećih godišnjih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima.
Stoga, rukovodeći se, nedavno primljenim, umjesnim i razboritim pismom Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ali i namjerom koju smo imali i prije njega, pozivamo pravoslavne vjernike, naročito one koji će u narednom periodu proslavljati svoje krsne slave, da ove godine to urade uzdržanije i skromnije nego inače. Lijepo je i blagosloveno ugostiti svoje rođake i prijatelje u svom domu na dan krsnog imena, ali je još ljepše i blagoslovenije, naročito u ovakvoj zdravstvenoj situaciji, brinuti o dobrobiti svih naših bližnjih. Smatramo da je umjesno da se krsne slave, kojih je dosta u narednih par mjeseci, po našim domovima ovoga puta proslave u užem krugu, uz blagoslov doma od strane sveštenika ili blagosiljanje slavskog kolača u hramovima, u dogovoru sa parosima”, kazali su iz Mitropolije i eparhija SPC.
“Kako narod odavno pametno veli – nije svako zlo za zlo. Možda je ovo odlično vrijeme da se podsjetimo da je krsna slava, prvenstveno i iznad svega, duhovno slavlje, kojim se podsjećamo na dan kad su naši preci primili spasonosnu hrišćansku vjeru, te da taj dan provedemo molitveno i blagosloveno. Znamo da, nažalost, naše proslave često znaju da prerastu u zabave u kojima se zaboravlja duh pobožnosti i umjerenosti, udaljavajući nas time od njihovog smisla i značaja. Proslava slave u vrijeme epidemije može da bude prilika da naglasak u našem slavlju postavimo upravo tamo gdje on treba da bude – u molitvi i blagodarnosti Bogu”, navodi se u saopštenju.
Vjernike su pozvali da praštaju jedni drugima.
“I na kraju, ne osvrćući se previše na ponovno zahuktalu anticrkvenu i antivjersku medijsku kampanju, prepunu neistina o Crkvi i nerazumijevanja prema vjerujućim ljudima, pozivamo sve vjernike i sve građane da praštaju jedni drugima i da ne zaborave ono što je u posljednje vrijeme često ponavljao mitropolit Amfilohije – bogomržnja i bratomržnja su opakiji virusi od bilo kojeg poznatog virusa. Od njih treba više da se čuvamo i prilježnije iscjeljujemo nego od ovih bolesti koje nam muče tijelo, jer se čovjek od njih teže oslobađa i ostavljaju teže posljedice, kako na pojedince, tako i na čitav narod.
Molimo se za brzo ozdravljenje svih onih koji stradaju od ovog aktuelnog virusa, kao i svih drugih bolesti, kao i za ukrijepljenje svih koji se trude da im pomognu na putu iscjeljenja: ljekara, drugog medicinskog osoblja i svih dobročinitelja”, zaključuje se u saopštenju iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.