Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BJELOPOLJSKA ORGANIZACIJA CRVENOG KRSTA DANAS OBILJEŽAVA 108 GODINA OD OSNIVANJA

Danas je 24. oktobar, Dan Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje.
Humani postupci i akcije bili su sastavni dio etike Bjelopoljaca, koji su po pravilu njegovali human odnos prema bolesnim, ranjenim, iznemoglim, siromašnim.
Velike pobjede crnogorske vojske nad Turcima, snažno su odjeknule među slovenskim narodima. Velikom brzinom pristizala je pomoć iz drugih zemalja da se pomogne narodu u novooslobođenim krajevima Crne Gore. Pristizala je pomoć u ljekovima, hrani, a ono što je najvažnije i u ljudstvu. Stigli su ljekari i sanitetsko osoblje iz Grčke i Carigrada.
To je bio povod da se u Bijelom Polju 24. oktobra 1912. godine formira odbor Crvenog krsta. Predsjednik odbora bio je muftija Jusuf Deljević, potpredsjednik prota Milan Načić. Članovi Crvenog krsta bili su ugledni građani Bijelog Polja.
Crveni krst je iznalazio načine i preduzimao mjere koje su se odnosile na pripremanje i izgradnju bolnice u Bijelom Polju, nabavku sanitetskog materijala.
Tradicija humanosti Bjelopoljaca nastavila se i u tridesetim godinama, kada je 1927. godine počeo sa radom podmladak Crvenog krsta. Mlade je vaspitavao u duhu humanih ideja Crvenog krsta profesor Miloje Dobrašinović. Iste godine formiran je i Mjesni odbor Crvenog krsta.
Razvoj ideje humanosti počeo se širiti bjelopoljskim srezom, i ona traje do danas.
Opštinski Crveni krst danas je jedna moderna organizacija prepoznata od svih, koja kroz razne projekte, programe i aktivnosti pomaže svim građanima Bijelog Polja kojima je pomoć potrebna.