Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BIJELO POLJE: NEIZDRŽIVA SITUACIJA SA PSIMA LUTALICAMA

BIJELO POLJE: NEIZDRŽIVA SITUACIJA SA PSIMA LUTALICAMA

Bjelopoljska i kolašinska opština za odštetu zbog ujeda pasa. I to samo za par posljednjih mjeseci, morali su građanima da isplate više od 15. 000 eura. Lokalne uprave nemoćne da samostalno riješe problem.

Situacija sa ogromnim brojem pasa lutalica u Bijelom Polju, prema tvrdnjama građana, ali i lokalnih uprava, postaje neizdrživa. Dok roditelji u strahu od čopora pasa prate djecu školu, rješenje problema se ne nazire, jer te opštine još nisu riješile problem gradnje azila, dok su u postojećem u Beranama, ali i drugim u Crnoj Gori, svi kapaciteti popunjeni.

Kako kaže direktor tog preduzeća Dušan Simonović, za nešto više od pola godine na ime odštete isplaćeno je između 5. 000 i 6. 000 eura. Od plana za izgradnju azila za napuštene životinje, čija je relizacija predviđena ovogodišnjim budžetom, očigledno, bar u nekoliko narednih mjeseci nema ništa. Novac predviđen za taj projekat nije planiran rebalansom budžeta, kojem je lokalni parlament minulog ljeta dao zeleno svjetlo.

Da li brisanje te stavke iz plana rashoda znači i odustajanje od izgradnje azila iz Opštine nijesu mogli da odgovore.

Nema preciznih procjena koliko je trenutno napuštenih pasa na teritoriji opštine. U Programu je konstatovano da ih je, prije tri godine, bilo 50 na seoskom i duplo više u gradskom dijelu. U tom dokumentu piše i da velike teškoće Opštini stvaraju odštetni zahtjevi građana. Koji su, usljed napada pasa lutalica, pretrpjeli fizički i duševni bol.

Naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica bjelopoljsko Komulno “Lim” za jul i avgust platilo je oko 7. 500 eura, saopšteno je “Vijestima” iz tog preduzeća. To društvo solidarno je odgovorno sa Opštinom za štetu koju prouzrokuju napušteni psi lutalice.

Iz Komunalne policije je saopšteno da psi lutalice nisu u njihovoj nadležnosti, a direktor Komunalnog Muradif Grbović u odgovoru “Vijestima” je naveo da nemaju zakonske mogućnosti da zbrinu pse lutalice, jer azil u Beranama, sa kojim imaju ugovor, ne prima pse.

Kao rješenje problema pasa lutalica iz Komunalnog “Lim” predlažu sterilizaciju, a iz Opštine izgradnju centralnog azila za sjever.

Psi lutalice prisutni su kako u centru grada tako i u prigradskim i seoskim područjima, a građani su nemoćni da se odupru ovom problem.

Građane bjelopoljske opštine nedavno je potresao slučaj kada je pas lutalica izujedao sedmogodišnjem dječaka u naselju Nedakusi, a iz Komulanog je saopšteno da tog psa nisu uhvatili niti zbrinuli jer nemaju zakonske mogućnosti da ga uklone.

Grbović je kazao da je prije 20 dana poslao zvanični dopis azilu u Beranama, da traže smještaj za određeni broj pasa lutalica, međutim odgovora nije bilo, napominjući da su najveći problem vlasnički psi. Koji su postali agresivni.

“Na tu temu smo već organizovali par sastanaka i ušli u proceduru da od nadležnog veterinarskog inspektora dobijemo saglasnost za sterilizaciju napuštenih i odbjeglih pasa, koja bi se vršila u strogo kontrolisanim uslovima kod registrovanih veterinarskih ambulanti u Bijelom Polju, uvažavajući sve propise u vezi sa tim”. Istakao je Grbović.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je rekao da je problem što azil u Beranama nema smještajnih kapaciteta i što često ne radi.

“Mi nemamo pola miliona eura za izgradnju svog azila i za godišnje troškove održavanja. Po meni je rješenje da država napravi i preuzme finansiranje centralnog azila na sjeveru, preko Veterinarske uprave i Ministarstva poljoprivrede, zato što 12 opština nemaju finansisjke snage da svaka pojedinačno riješi ovaj veliki problem po sigurnost i zdravlje građana”. Kazao je Smolović.

Izvor: Vijesti

Novinarka: Jadranka Ćetković