Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

VAN DEN BUGERT: CRNA GORA DA OSTANE POLITIČKI FOKUSIRANA

VAN DEN BUGERT: CRNA GORA DA OSTANE POLITIČKI FOKUSIRANA

Pregovori o pristupanju su zasnovani na zaslugama i Crna Gora je uložila mnogo napora na tehničkom i političkom nivou da dođe do ovog značajnog trenutka, kazala je zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bugert.

Istakla je da je važno da Crna Gora ostane politički fokusirana.Van den Bugert je to kazala tokom predsjedavanja petnaestim sastankom Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije u Briselu.

“Evropska komisija je pohvalila Crnu Goru na napretku postignutom u poglavljima o vladavini prava i temeljnim poglavljima, što je ključno za otključavanje sljedeće faze pregovaračkog procesa za prelazak na privremeno zatvaranje poglavlja”, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.Naglasila je važnost usvajanja realnog pristupa privremenom zatvaranju poglavlja.

Ona je istakla da „Iako je ambicija dobrodošla i važna, mora postojati određeni nivo realizma, neka poglavlja su komplikovana da bi se zatvorila u kratkom vremenskom periodu. Postojeći vremenski okvir usklađivanja sa pravnom tekovinom EU u različitim poglavljima će morati da se ažurira kako bi odgovarali planovima za zatvaranje poglavlja”.

Glavni pregovarač Predrag Zenović kazao je da je Crna Gora napravila značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.“Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji reguliše naše unutrašnje tržište. Ovi napori se ne odnose samo na poštovanje propisa, oni odražavaju našu posvećenost da doprinesemo ukupnoj stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta.

Prepoznajemo da harmonizovano unutrašnje tržište nije samo birokratski zahtjev već osnovni put ka ekonomskom rastu, inovacijama i povećanju konkurentnosti za našu zemlju i širu evropsku zajednicu”, poručio je Zenović u Briselu.Komisija je čestitala Crnoj Gori na uspješnom Samitu lidera u Kotoru i poručila da Crna Gora može da bude primjer regionu kada je u pitanju ubrzanje EU reformi i hvatanje prilika za skorije pristupanje EU.

Izvor: RTCG

Foto: Ministarstvo evropskih poslova