Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

POTPISALI DEKLARACIJU O POTREBI IZRADE STRATEGIJE ZA EVROPSKO I GRAĐANSKO DRUŠTVO

POTPISALI DEKLARACIJU O POTREBI IZRADE STRATEGIJE ZA EVROPSKO I GRAĐANSKO DRUŠTVO

Deklaraciju o potrebi izrade Strategije za evropsko i građansko društvo (STEGA), kao javnu građansku inicijativu, svojim potpisom podržalo je 65 crnogorskih intelektalaca, među kojima je veći broj akademika, profesora, privrednika, umjetnika i drugih javnih i uglednih ličnosti iz Crne Gore i inostranstva.

Kako se navodi u saopštenju, cilj izrade STEGA-e, koji će se ostvariti kroz otvoren i inkluzivan proces, je da se kroz izradu ovog dokumenta i društveni dijalog, da doprinos ostvarenju punopravnog članstva Crne Gore u EU i izgradni crnogorske države na temeljima građanskog društva i evropskih vrijednosti.

“Proces izrade STEGA-e trajaće dvije godine, do 2026. Godine, kada će biti usvojena dugoročna Strategija evropske i građanske Crne Gore, u svim oblastima, od prava i ekonomije, zdravstva i socijalne politike, do kulture i politike identiteta, s ciljem da se ostvari “Agenda 2028” – punopravno članstvo Crne Gore u EU. STEGA, u svom nazivu, simbolički povezuje najslavnije datume crnogorske prošlosti sa budućnošću Crne Gore, s naglaskom na Stegi iz vremena Petra I, kao aktu ujedinjavanja, nasuprot tendencijama razjedinjavanja crnogorskog društva i razgradnje crnogorske države”, piše u saopštenju.

POTPISALI DEKLARACIJU O POTREBI IZRADE STRATEGIJE ZA EVROPSKO I GRAĐANSKO DRUŠTVO

STEGA je, kako kažu, zasnovana na aksiomu – Crna Gora kao jedinstvena, nedjeljiva i naša jedina država. “Zalažemo se i podržavamo njegovanje veza sa drugim državama i narodima, posebno onim najbližima – našim susjedima. Mi smo svoj centar – ničija periferija. STEGA je izraz težnje da Crna Gora postane prva sljedeća članica Evropske unije 2028. Godine. Težimo evropskom društvu, čija su temeljna obilježja pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda i solidarnost.

Želimo da njegujemo antifašizam i čuvamo životnu sredinu. Nastojaćemo da doprinesemo osnovnom cilju Evropske unije – unaprijeđenju mira, afirmaciji njenih vrijednosti za dobrobit sadašnje i budućih generacija”, naveli su u saopštenju. Kako navode, u cilju inkluzivnosti i otvorenosti procesa pozivamo građane i društvene subjekte da daju komentare, sugestije i prijedloge na Nacrt strategije za evropsku i građansku Crnu Goru redakcionim odborima za izradu STEGA-e i time doprinesu kvalitetu ovog dokumenta važnog za izgradnju bolje i pravednije Crne Gore u 21. Vijeku.

Izvor: RTCG

Foto: Pixabay