Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZORICA PROIZVODI DOMAĆE ORGANSKO POVRĆE

ZORICA PROIZVODI DOMAĆE ORGANSKO POVRĆE

Kisjele Vode, Bijelo Polje – U prigradskom naselju Kisjele Vode, nedaleko od Bijelog Polja, Zorica Đukić je pronašla svoju strast u proizvodnji domaćeg, organski uzgojenog povrća. Nakon dvadeset godina rada u državnoj svojini, Zorica se posvetila svojoj bašti, koja je postala izvor zdravlja, ukusa i skromne zarade.


„Sadim sve što može da se posadi,“ kaže Zorica sa osmehom. „Nije sve u novcu. Znamo šta jedemo jer je ovo domaće povrće, zdravo i veoma ukusno.“


Prije nego što se potpuno posvetila povrću, Zorica je uzgajala maline. Međutim, zbog neisplativosti i loše zarade, odlučila je da napusti maline i posadi krompir i pasulj.


„Sađenje pasulja je isplativ posao, ali zahtijeva mnogo ulaganja, adekvatnu mehanizaciju, iskustvo, znanje i puno rada,“ objašnjava Zorica.


Berba pasulja može biti mehanizovana ili ručna, a često se primenjuju kombinovane metode. „Ulaganja su velika, ali trud se isplati,“ dodaje ona. Osim pasulja i krompira, na preostalim njivama Zorica uzgaja kupus, papriku, paradajz, boraniju, krastavce, luk i druge vrste povrća potrebne za domaćinstvo.


„Posla ima dovoljno, ali kada voliš ono što radiš, uvijek nađeš vremena za sve,“ kaže Zorica, ističući kako uspijeva da balansira između rada u bašti i slobodnog vremena. „Prihoda ima dosta, može se solidno živeti od ovog posla. Najbitnije je što je ovo povrće domaće i organsko, nije prskano.“


Zorica prodaje dio svojih proizvoda preko prijatelja i lokalne zajednice. „Nije mi teško da radim oko ovog posla, jer slobodno vreme uvek provedem u bašti, oko sređivanja vrta,“ kaže ona. „Za sve nađem vremena – i za odmor, izlaske i za rad.“


Za kraj, Zorica upućuje poruku mladima: „Uvek radite posao koji volite i nadajte se da ćete biti uspješni.“ Sa ovakvim pristupom, Zorica Đukić postaje uzor mnogima, pokazujući kako spoj ljubavi prema zemlji i rada može donijeti zadovoljstvo i održiv način života.


Izvor: Biznis CG
J.Š.