Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ŽIVKOVIĆ: OPŠTINSKI CRVENI KRST SVOJIM AKTIVNOSTIMA POKUŠAVA DA UMANJI POSLEDICE KORONA VIRUSA

Opštinska organizacija Crvenog krsta i pored novog talasa korona virusa, velikog broja sugrađana koji su pogođeni svim onim što je donijela pandemija, nastavlja da sprovodi aktivnosti kako bi umanjili posledice i pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Znajući probleme u kojima se živi pokušavamo da pomognemo koliko je to u našoj moći.
“Pored aktivnosti vezanih za podjelu humanitarne pomoći, pomoći sugrađanima u izolaciji, brizi o starijim i nemoćnim licima, tokom ljetnjih mjeseci nastavili smo da sprovodimo i brojne druge aktivnosti vezane za domen, djelovanje naše organizacije. Značajne aktivnosti sproveli smo kroz program „Zdravo starenje” koji sprovodimo u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore i Međunarodnom federacijom Crvenog krsta, a vezan je kako za stariju tako i za mlađu populaciju. Tokom realizacije ovog tromjesečnog projekta naši volonteri, ljekari, gerontodomaćice i zaposleni obišli su veliki broj sugrađana, vršili edukaciju, govorili o zdravim stilovima života, zdravoj ishrani… Ljekari su na ruralnom području naše opštine obilazili starija lica, samačka domaćinstva, vršili provjeru njihovog zdravlja, dostavljali ljekove itd.”, saopštio je za “Dan” Mašan Živković, koordinator opštinskog Crvenog krsta.
Tu je i podjela invalidskih kolica i pomagala koja je veoma značajna za sve sugrađane kojima je ovakav vid pomoći potreban, uzimajući u obzir vrijednost i značaj ovakvih aktivnosti.
“Tokom realizacije aktivnosti veliku podršku imamo od Crvenog krsta Crne Gore, lokalne samouprave, brojnih partnera bez kojih bi naš rad bio otežan, a samim tim i broj aktivnosti smanjen. Kako je u proteklim danaima povećan broj sugrađana koji su oboljeli od korona virusa koristim priliku da pozovem sve sugrađane da vode računa o svom zdravlju, pridržavaju se preporuka nadležnih i zajednički doprinesemo smanjenju broja oboljelih. Tokom realizacije pomenutih a i mnogih drugih projekata u fokusu svega nam je čovjek kome treba pomoći da prevaziđe trenutnu situaciju sa kojom se suočio, kako bi on sjutra mogao da pomaže drugima kojima je pomoć potrebna”, priča Živković.
“Nezaobilazan faktor u djelovanju organizacije Crvenog krsta su gerontodomaćice koje svakodnevno posjećuju starije korisnike, vode brigu o najranjivijoj kategoriji stanovništva, a po potrebi pomažu i vezano za druge aktivnosti. U saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore u toku je obuka novih gerontodomaćica, a od novembra nas očekuje i novi projekat koji će biti finansiran od strane EU”, saopštio je on.
“Veliki broj aktivnosti posvećen je mladim sugrađanima, volonterima, onima koji su tokom prvog talasa korona virusa iznijeli veliki teret sprovodeći sve ono što je u tom trenutku bilo potrebno, a vezano za nabavku, pakovanje, transport, uručivanje humanitarne pomoći. Za dio volontera obezbijedili smo petodnevno ljetovanje u Domu solidarnosti u Sutomoru, gdje su vršili edukaciju, razmjenjivali iskustva i znanja sa drugim volonterima iz ostalih gradova Crne Gore, pohađali seminare itd. Tu je i dobrovoljno davalaštvo krvi, čije aktivnosti nesmanjinim intezitetom Crveni krst realizuje sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi, na čijem je čelu Vlado Tomović”, istakao je Živković.