Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZBOG LOŠE STRUJE MJEŠTANI RAVNE RIJEKE NAJAVILI BLOKIRANJE MAGISTRALE

Mještani MZ Ravna Rijeka, koja je po prostoru najveća na području bjelopoljske opštine, kazali su za “Dan”, da muku muče sa napajanjem električnom energijom.
Oni ističu da već nekoliko mjeseci više nemaju nego što imaju struju i da je napon toliko slab da teško može da radi neki od električnih uređaja.
Samo juče tokom prijepodneva, više od deset puta struja je nestajala, naveli su okupljeni na juče održanom protestu kojem je zbog epidemiološke situacije prisustvovao manji broj mještana.
“Ovo stanje u kojem se nalazimo je prosto nepodnošljivo. Istina sami centar Ravne Rijeke i ima napon ali često struja nestaje. Majstorovina, Milatovac, Ostrelj Rakita, Jabučno, Bojišta, Kisjelica i druga sela imaju izuzetno loš napon. Toliko je slab da se ne mogu normalno čitati novine. I svi moraju upotrebljavati šterike, a ovo je 21. vijek”, istakao je Gojko Nedović, predstavnik Savjeta Mjesne zajednice Ravna Rijeka.
Okupljeni su naveli da je problem sa lošim elektrosnabdijevanjem prisutan stalno ali je eskalirao početkom školske godine i izvođenjem nastave na daljinu koju njihova djeca ne mogu da prate jer nema struje.
“Ukoliko ovaj problem hitno ne riješe, zašta im dajemo rok od nedjelju dana, mi ćemo se organizovati i radikalizovati protest kako ne bismo bili građani drugog reda. Svakog dana, za početak ćemo po sat vremena blokirati ovaj magistralni put Ribarevine – Mojkovac. Tražimo da nam se nadoknadi šteta, i da uvijek imamo struju, koju uredno plaćamo”, naglasio je Nedović, dodajući da ima i dosta privatnih preduzetnika koji nijesu u stanju da rade, jer struje često nema.
“Imamo dosta onih koji se griju na pelet, ali pošto struje često fali ni oni nijesu u mogućnosti da zagriju svoje kuće. Zbog čestih nestanka i pada napona crkavaju tehnički uređaju. Deševa se da struja nestane i po pet-šest puta dnevno. A ono što je najgore, nestane i tokom noći. Nadali smo se da će se konačno nešto riješiti, ali od toga nema ništa”, kažu mještani Ravne Rijeke i ističu da su od Elektrodistribucije dobijali odgovore da je posrijedi kvar na desetkilovatnom dalekovodu, i da treba da se to popravi, ali sve to predugo traje.
“Žice idu kroz šumu, bandere drvene dotrajale, na mnogo mjesta trule, kod prostorija MZ prekiden kabl, kod trafostanice grane upletene u žicu od struje. Takvo je stanje u centru MZ, a možete zamisliti kakvo je stanje u udaljenijim selima”, navodi Nedović.
U CEDIS-u su samo kratko saopštili da znaju da ima problema u napajanju električnom energijom u ovom dijelu bjelopoljske opštine, te da sve rade da se stanje popravi.
Mještanin Nedeljko – Neno Grandov smatra da je i u ovu priču oko elektrosnabdijevanja Ravne Rijeke upletena politika.
“Ovo namjerno rade, jer je ovaj kraj poznat kao opozicioni, ali i srpski. Stoga ne žele da ovdje išta ulažu”, smatra Grandov, dodajući da je na području MZ Ravna Rijeka, tačnije na Ribarevinama, stacioniran regionalni centar za snabdijevanje električnom energijom, pa smatra apsurdnim da ovaj dio bjelopoljske opštine dnevno po pet – šest puta ostaje bez struje.
“Namjerno se ne radi na poboljšanju elektromreže kako bi pripravni električari često dolazili na teren i tako dobijali dnevnice uz svoje ionako velike zarade”, istakao je Blagomir – Miko Rudić.