Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZAOSTALI DJEČIJI DODACI BIĆE ISPLAĆENI OVOG MJESECA

ZAOSTALI DJEČIJI DODACI BIĆE ISPLAĆENI OVOG MJESECA

Uz dječiji dodatak za septembar. Koji će biti isplaćen kada i ostala materijalna davanja sredinom ovog mjeseca, biće dostavljeni i zaostali dodaci. Koji nijesu zbog propusta obračunati u septembru.

Prošlog mjeseca, kako je potvrdio veliki broj roditelja, mnoga djeca dobila su samo dodatak za avgust, a od službenika Pošte Crne Gore stizale su informacije da

novac za ranija davanja, koja nijesu do tada preuzeta, nije ni uplaćen.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja oglasili su se prvi put već nakon nekoliko dana, uz tvrdnje da nema poteškoća u isplati i da pojedinačni slučajevi mogu biti tehničke prirode.

Zbog velikog broja prijava, tražili smo dodatna

pojašnjenja kakvi problem tehničke prirode su mogući tokom te procedure. Te kako komentarišu informacije koje roditelja dobijaju iz Pošte da upravo MInistarstvo

nije uplatilo novac za ranije naknade za djecu.

“Isplata prava iz socijalne i dječje zaštite u kontinuitetu je redovna i ista je prioritet za Ministarstvo rada i socijalnog staranja. U tom smislu, kako ni do sada, tako ni u buduće ni jedno dijete neće biti uskraćeno za pripadajući iznos dodataka”. Istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Podsjetili su da se postupak obračuna i isplate radi se na mjesečnom nivou, pa su tako u septembru 2023. godine pravovremeno obračunata i isplaćena prava za avgust 2023.

“Neisplacena sredstva po osnovu prava na dječiji dodatak se naknadno isplaćuju. U razgovoru sa saradnicima iz Pošte CG, ustanovili smo da je došlo do propusta prilikom obrade dijela vraćenih uplatnica koje su u međuvremenu obradene. I koje će biti naknadno isplaćene. Isplata će biti uz tekući obračun materijalnih davanja. Građani se u vezi ovog i drugih pitanja mogu obratiti nadležnom centru za socijalni rad”. Kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kao i u slučaju svih davanja iz oblasti socijalne i dječje zaštite praksa je da ukoliko korisniku nije isplaćen dodatak za prethodni mjesec, može ga preuzeti u Pošti do početka narednog mjeseca. Nakon toga, taj iznos se vraća nadležnom Centru i isplaćuje se ne tokom sljedećeg obračuna, nego tek narednog mjeseca. To znači da ako roditelj nije uspio da podigne dodatak za jul. Koji se isplaćuje sredinom avgusta, on ga neće dobiti u septembru uz avgustovski ček, nego tek u oktobru.

Povodom problema u prošlomjesečnoj isplati dječjeg dodatka prije dvije sedmice obratili smo se i Pošti Crne Gore. Ali do danas nijesmo dobili odgovore.

Nadležne u Pošti smo pitali da li je tačna informacija koju roditeljima daju njihovi službenici da su u septembru uplaćena sredstva samo za avgustovske

dodatke. Zanimalo nas je i koji problemi tehničke prirode se mogu desiti tokom isplaćivanja.

Izvor: Roditelji.me