Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ZAMRZAVANJE PREGOVORA, AKO SE DO KRAJA MJESECA NE IZABERU SUDIJE

ZAMRZAVANJE PREGOVORA, AKO SE DO KRAJA MJESECA NE IZABERU SUDIJE

Evropska unija prilično je odlučna da ispuni svoja upozorenja i zamrzne pregovore sa Crnom Gorom, ukoliko crnogorski političari ni ovoga puta ne riješe krizu u vezi sa Ustavnim sudom i konačno ne izaberu sudije, ocjenjuje za Radio Crne Gore politikolog i analitičar iz Berlina Bodo Veber. On smatra i da je cjelokupna situacija rezultat dugogodišnje nestrateške politike, te da su Brisel, Berlin kao i cijela EU kasno shvatili razmjere krize u kojoj se CG nalazi.

Evropska unija uskratiće pretpristupnu podršku Crnoj Gori ukoliko se do kraja mjeseca ne izaberu sudije Ustavnog suda, i to nijesu samo prijetnje, ocjenjuje za naš radio politikolog i analitičar iz Berlina Bodo Veber.

Bez funkcionalnog Ustavnog suda upitan je čak i rezultat predsjedničkih izbora, a država bez predsjednika i sa, kako kaže, upitnom vladajućom većinom, izvjesno ne može da pregovara za ulazak u EU.

„Ako ne dođe do dogovora niti se popune mjesta u Ustavnom sudu, upitan je čak i rezultat nadolazećih predsjedničkih izbora, kada bi Crna Gora mogla da i dublje klizne u krizu u kojoj imamo ustavno upitnu možda i vladajuću većinu, a nemamo predsjednika. To je situacija koja je poprilično realna da EU ispuni svoje prijetnje i obistini najave da će zamrzavati pretpristupne pregovore sa CG. U toj rastućoj ustavnoj krizi sigurno bi bilo teško EU da nastavi sa pretpristupnom podrškom Crnoj Gori“, istakao je Veber.

Dogovor oko nove Vlade, kaže Veber, ne bi riješio kompleksnu krizu, jer je za izbor sudija potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina.

„Da li će se dogovoriti ili ne to svakako neće riješiti konflikt s drugim političkim blokom predvođenim DPS-om, najprije za Ustavni sud, a potom predsjedničke i parlamentarne izbore,“ smatra Veber.

To što je specijalni izaslanik njemačke Vlade Manuel Saracin za mjesec u Crnoj Gori boravio dva puta, Vebera ne iznenađuje, ali kaže da su Njemačka, cijela EU i SAD prilično kasno shvatili da je Crna Gora u ozbiljnoj institucionalno-političkoj krizi. Zato će i Berlin i Brisel, morati da ulože mnogo veće napore da se situacija popravi.

„Plašim se da je kriza samo rezultat dugogodišnje nestrateške politike da će trebati uložiti ogromne napore i neki novi pristup od strane EU prema Crnoj Gori“, istako je Veber.

Zaključuje da i Evropskoj uniji fali neka nova, mnogo bolja strateška politika, kako bi se ozbiljnije pristupilo pitanju proširenja na Zapadni Balkan.

Izvor: RTCG