Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

UGOVORENA REGULACIJA KORITA BISTRICE ZA POTREBE CENTRA ZA POSJETIOCE

Uprava javnih radova (UJR) potpisala je sa podgoričkim preduzećem “Inženjering put” ugovor o regulaciji korita rijeke Bistrice za potrebe izgradnje centra za posjetioce, u okviru kompleksa Đalovića pećine.
Vlada Crne Gore izdvojiće za ovaj projekat iz kapitalnog budžeta blizu 620 hiljada eura, a rok izvođenja radova je 90 dana od uvođenja izvođača u posao.
“Regulacija korita rijeke Bistrice predstavlja još jednu fazu zahtjevnog projekta valorizacije turističkog potencijala Đalovića pećine i njene okoline, koji će dostići vrijednost od 23 miliona eura, računajući kompletne investicije u elektroenergetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Ugovorom su obuhvaćeni geodetski, betonski i armirački radovi, kao i mašinski iskop riječnog materijala u cilju formiranja obala i podizanja obaloutvrda od lomljenog kamena”, saopšteno je iz Uprave.
Uprava javnih radova je nedavno, po principu “projektuj i izgradi”, ugovorila i izradu glavnog projekta, izgradnju i opremanje objekta centra za posjetioce sa uređenjem terena, u vrijednosti od 893 hiljade eura.
“Kompletno područje bjelopoljske opštine od Gubavča prema Bistrici i Manastiru Podvrh pretvoreno je u veliko gradilište, u cilju valorizacije prirodnih potencijala Đalovića klisure sa pećinom nad Vražijim firovima, novog turističkog bisera Crne Gore”, podsjećaju u Upravi.
U toku je izgradnja puta od Bistrice do manastira Podvrh, postavljanje elektroenergetske infrastrukture, montaža elemenata žičare, nedavno je počela izgradnja novog mosta na Bistrici i rekonstrukcija puta Gubavač – Bistrica, a uskoro se očekuje i početak uređenja same pećine i izgradnja servisnih objekata ispred ulaza.