Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

UGOSTITELJI PISALI SIMOVIĆU: DOZVOLITI RAD OBJEKTIMA, BEZ EGZISTENCIJE VELIKI BROJ BJELOPOLJSKIH PORODICA

Ugostitelji iz Bijelog Polja uputili su otvoreno pismo predsjedniku NKT Milutinu Simoviću, u kome traže hitno otvaranje njihovih objekata iz razloga opstanka egzistencije velikog broja porodica. Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti.

Poštovani gospodine Simoviću,

Ovim putem Vam se obraćamo kao članovima i predsjedavajućem NKT-a u nadi da ćete razumjeti naše zahtjeve.

Naime, saopštenjem za javnost objavljenom na Twiter nalogu Vlade Crne Gore, 06.07.2020. godine, odlukom NKT-a zabranjeno je obavljanje ugostiteljske djelatnosti na teritoriji Opštine Bijelo Polje u periodu od 7 dana, a svi smo svjedoci da je nakon toga zabranjen rad do 22.07.2020. godine, odnosno 16 dana, a bez blagovremenog informisanja javnosti.

Obavještavamo Vas, da na teritoriji Opštine Bijelo Polje posluje preko 40 ozbiljnijih ugostiteljskih objekata koji zapošljavaju cca 450 radnika (koji izdržavaju svoje porodice od svojih zarada tako da se radi o direktnoj egzistenciji bar 1.500 ljudi).

Obzirom da je ovo drugi talas zatvaranja naših poslovnih jedinica, sada već skoro 80 dana bez poslovnih aktivnosti u ovoj godini, došli smo u situaciju da ne možemo servisirati naše redovne fiksne obaveze, plate pa čak i ne možemo odgovoriti našim zaposlenim na pitanja šta dalje sa njihovim zaposlenjem.

Zaista smo se našli u teškoj situaciji i ukoliko ne bude brze i adekvatne reakcije države, većina naših poslova će biti ugašena i to najvjerovatnije vrlo brzo.

Neke kolege su već započele otpuštanja.

Razumijemo da je na prvom mjestu zdravlje građana, ali morate se složiti i sa tim da ćemo se teško liječiti ukoliko ne budemo imali od čega. Mišljenja smo da se uz adekvatne mjere zaštite naš posao može obavljati kao što smo to činili u već restriktivnim okolnostima. Svjedoci smo da naši sugrađani ovih dana, pa i mi sami normalno koristimo usluge ugostitelja u Mojkovcu, Kolašinu, Podgorici i primorju, pa se osjećamo izrazito diskriminisani u odnosu na ostale, jer posmatrajući stepen rizika našim odlaskom u sve te gradove gubi se smisao restrikcije na lokalnom nivou. Naravno, procenat zaraženih u odnosu na broj stanovnika je na istom nivou kao i u Podgorici, koja normalno funkcionise.

Ovogodišnji cilj nas ugostitelja kao vlasnika je da našim radom doprinesemo samo očuvanju bar većine radnih mjesta i servisiranja obaveza prema dobavljačima kako ekonomski sistem ne bi “kolabirao”.

Pored navedenog, od velike pomoći bi bilo kreiranje posebne kreditne linije IRF-a za ugostiteljstvo, po kojoj bi mogli konkurisati za povoljna kreditna sredstva za likvidnost i očuvanje biznisa, ali uz olakšane procedure ili da se pronađe način za konkurisanje kod poslovnih banaka uz garanciju države ili Opštine. Dosta naših kolega je pod zakupom pa nijesu u mogućnosti ponuditi hipoteke kao kolateral za kredit, već meka sredstva obezbijeđenja na rok do jedne godine.

U nadi da ćete što hitnije udovoljiti našem zahtjevu i dozvoliti nam da radimo uz poštovanje propisanih mjera, srdačno Vas pozdravljamo.

Ugostitelji Bijelog Polja