Glavni Meni

Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

U NJEMAČKOJ OD 1. JANUARA DJEČJI DODATAK 250 EURA PO DJETETU, U CRNOJ GORI TEK 30, A DONEDAVNO JE BIO NULA EURA

U NJEMAČKOJ OD 1. JANUARA DJEČJI DODATAK 250 EURA PO DJETETU, U CRNOJ GORI TEK 30, A DONEDAVNO JE BIO NULA EURA

Njemačka od 1. januara daje 250 eura za svako dijete, Irska isplaćuje 140 eura mjesečno, u Holandiji zavisno od uzrasta djece dodatak iznosi 223 eura za djecu do 5 godina, a najveći je, od 319 eura, za djecu u dobi od 12 do 17 godina.

Dječji dodatak u Crnoj Gori, gdje je po istraživanjima UNICEF-a, svako treće dijete siromašno, je do prošle godine iznosio nula eura. Prvo je usvojen zakon da svako dijete do šeste godine prima dječji dodatak od 30 eura, a potom je ovaj limit pomjeren i na djecu do 18 godina.

U Njemačkoj, recimo, od 1. januara ove godine dječji dodatak iznosi 250 eura. Tako, recimo, porodicasa troje djece u Crnoj Gori će ove godine primati dodatak za djecu 90 eura, a u Njemačkoj je to 750 eura.

Pri tome, crnogorske i njemačke plate su gotovo neuporedive. A razlika u cijenama hrane, garderobe, i drugih osnovnih životnih potrepština, nisu drastične, čak su za pojedine kategorije minimalne.

Pobuna u Hrvatskoj

Tea Franjčić iz Hrvatske se prije godinu i po dana preselila iz Hrvatske u Sloveniju.

I ona i suprug su zaposleni, pa u Hrvatskoj ne bi imali pravo na dječiji dodatak, čak ni za vrijeme njenog porodiljskog odsustva jer njihova primanja prelaze cenzus za oko 50 evra. S druge strane, u Sloveniji za šestoro djece prima 850 evra.

Zbog te, kako kaže, nepravde okupila je istomišljenike i kao Građanska inicijativa “ZA djecu” pokrenuli su peticiju za povećanje dječjeg dodatka u Hrvatskoj.

“Konkretni zahtjevi inicijative su ukidanje cenzusa, fiksni dječiji dodatak za svako dijete u iznosu od 100 evra, povećanje uvećanog dječijeg dodatka za 1. i 2. nivo na 150 evra i na 3. i 4. nivo 200 evra. I tražimo izmjenu zakona po hitnom postupku, ne iduće godine”, rekla je u razgovoru za Index.

Potpise su počeli da prikupljaju online 4. januara i do danas ih je pristiglo više od 75. 000. Ali to nije ni blizu konačne brojke. Naime, od ove nedjelje potpisi se skupljaju i u gradovima širom Hrvatske – od Vukovara, preko Osijeka, Varaždina, Zagreba, Rijeke, do krajnjeg juga.

“Rekla bih da smo pokrili cijelu državu. Od prekjuče imamo građane koji skupljaju potpise na preko 70 lokacija, s tim da u svakom gradu ima i više lokacija na kojima se može potpisati. Učetsvuju i privatnici, institucije, udruženja i mnogi drugi, tako da, rekla bih da su građani pokazali izuzetnu volju i organiziranost, kao i sklonost da pomognu u svemu, učestvuju baš u svakom aspektu inicijative”, objašnjava Tea.

U Hrvatskoj je problem što mnoge porodice ostaju bez dječijeg dodatka uprkos tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja.

“Iznos dječijeg dodatka za djecu do 18 godina u Crnoj Gori iznosi 30 eura mjesečno. Za djecu koja dobijaju dodatak, po drugom osnovu, kao na primjer korisnici materijalnog obezbjeđenja, dodatak iznosi 44 eura. Za korisnike dodatka za njegu i pomoć 52 eura, a djecu koja su korisnici lične invalidnine i one bez roditeljskog staranja 60 eura.

Roditelji svih beba rođenih u Crnoj Gori ubuduće će dobijati uvećanu naknadu za novorođenčad koja sada iznosi 900 eura, odnosno 1. 000 ako su korisnici materijalnog obezbjeđenja”.

“Da, mnoge porodice ostaju bez dodatka zbog smiješnih iznosa od deset centi ili nekoliko evra. A primanja su im daleko od onoga što je potrebno za kvalitetan život, nevezano za broj djece. Kod oba zaposlena roditelja na minimalcu nerijetko se događa da prelaze cenzus za svega nekoliko centi i to jeste veliki problem u svemu ovome”, pojašnjava.

Njemačka od početka 2023. daje 250 evra za svako dete

Zakon o dječijem dodatku u Hrvatskoj se nije mijenjao preko 20 godina.

Što se tiče nekih drugih evropskih zemalja koje takođe imaju univerzalni dječiji dodatak, Njemačka od 1. januara daje 250 evra za svako dijete, Irska isplaćuje 140 evra mjesečno svakom detetu, mali Šveđani primaju 123 evra mjesečno. A u Austriji sva djeca do treće godine primaju 114 evra dodatka, djeca do devet godina 121 evro, a od 10 do 18 godina 141 evro.

U Holandiji zavisno od uzrasta djece dodatak iznosi 223 eura za djecu do 5 godina, a najveći je, od 319 eura, za djecu u dobi od 12 do 17 godina.

“Zvuči smiješno, ali tako je. Mi smo u Evropskoj uniji pa mislim da je zaista vrijeme da se taj zakon izmijeni i bude koliko-toliko ukorak s ostalim evropskim zemljama. A zašto toliko zaostaje i zašto se toliko dugo nije mijenjao, zaista ne znam jer ne mogu da nađem nijedan logični razlog za to”, nastavlja Franjčić.

Pravo na dečiji dodatak u Hrvatskoj trenutno ostvaruje 245. 000 dece. A kada bi inicijativa urodila plodom, primalo bi ga oko 744. 000 djece i mladih do 19 godina.

Za rođenje prvog djeteta roditelji u Srbiji od 1. januara dobijaju oko 3.000 eura

Roditeljski dodatak za rođenje prvog djeteta u Srbiji od 1. januara 2023. Godine iznosi 345. 398,70 dinara ili nešto manje od 3. 000 eura. Ovo je predviđeno Rješenjem o nominalnim iznosima roditeljskog dodatka, paušala za nabavku opreme za dijete, jednokratne pomoći za rođenje drugog i trećeg djeteta i dečijeg dodatka i cenzusa za ostvarivanje prava na dječiji dodatak od 1. januara 2023. Godine, a koje je potpisala ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

U NJEMAČKOJ OD 1. JANUARA DJEČJI DODATAK 250 EURA PO DJETETU, U CRNOJ GORI TEK 30, A DONEDAVNO JE BIO NULA EURA

Iznosi roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dijete, cenzus za ostvarivanje prava na dječiji dodatak i iznos dječijeg dodatka usklađuju se dva puta godišnje 1. januara i 1. jula na osnovu podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a usklađivanje se obavlja u skladu sa kretanjem indeksa potrošačkih cijena na teritoriji Srbije u prethodnih šest mjeseci.

Roditeljski dodatak za drugo dijete, koji se isplaćuje u 24 rate, sada iznosi 306. 388. 75 dinara, za treće dijete, koji se isplaćuje u 120 rata, 1. 838. 332. 53 dinara, a za četvrto dete 2. 757. 498. 79 dinara u 120 rata. Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg djeteta za djecu rođenu 1. januara 2023. Godine i kasnije iznosi 115. 132. 90 dinara, dok paušal za nabavku opreme za dijete iznosi 6. 383. 10 dinara.

Izvor: VOP