Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ŠTA DA URADITE UKOLIKO VAM KOČNICE OTKAŽU?

ŠTA DA URADITE UKOLIKO VAM KOČNICE OTKAŽU?

Tokom vožnje mogu se pojaviti razne neočekivane situacije koje zahtijevaju brzo donošenje odluka. Jedna od njih, i to jedna od najgorih, je “ostati” bez kočnica. Nije toliko često, ali se ipak dešava i iako je to vrlo neuobičajena situacija, ponekad se zbog ovog uzroka događaju smrtonosne nesreće. Najčešće zbog neznanja kako reagiovati na vrijeme.

Prije svega, iako je to lako reći, morate ostati mirni. I pored svega, nastavite imati kontrolu nad vozilom. Bitno je zaustaviti ga na siguran način. Takođe, morate odmah prestati ubrzavati čim se otkrije ova greška. Ne škodi ako pokušate upozoriti druge učesnike u saobraćaju paljenjem svjetala za slučaj opasnosti, pa čak i sviranjem.

Motor se ne smije gasiti, jer će servo volan prestati raditi, a upravljanje će postati puno teže i komplikovanije. Papučica kočnice mora se više puta pumpati kako bi se pokušao povećati pritisak u krugu, u slučaju da je to zbog kvara pumpe. Ako to ne uspije, morate pokušati smanjiti brzinu vozila pomoću kočnice motora, smanjujući brzine.

Ako je auto s ručnim mjenjačem, to je lako. Ako se radi o automatiku, gotovo svi imaju sekvencijalni način rada. Pri tome morate postepeno spuštati brzinu kojom se krećete kako biste što prije smanjili stepene prenosa.

Čim se otkrije kvar kočnice, morate pronaći način da napustite put ili priđete ramenu kako ne biste doveli druge vozače u opasnost. Ako se vozite po gradu, pre nego što izgubite kontrolu nad vozilom i izazovete nesreću ili udes, pokušajte da ga „ostružete“ o ogradu, ivičnjak ili bilo koji drugi element. Bolje to nego udariti drugi auto.

Kako znate da li kočnice otkazuju?

Postoje određeni znaci koje ovaj kočioni sistem može otkriti pre nego što u potpunosti zakaže. Ako se ustanovi da je kočnica jača i morate da primijenite više sile na nju, ili koči manje nego ranije, to može biti zbog kvara pojačivača kočnice. I obično se javlja usljed dugog perioda neaktivnosti, prekomjerne toplote ili kvara pumpe.

Potrebno je na svaka dva-tri meseca provjeriti da li je kočiona tečnost ispravna, da li su pločice istrošene i da li su diskovi u dobrom stanju. Ako je pedala kočnice veoma mekana kada je pritisnete, nivo kočione tečnosti je možda pao prenizak ili ima malo vazduha u krugu.

Ukoliko automobil počne da se čudno ponaša pri kočenju, odnosno pomjera se u stranu, potrebno ga je odvesti u radionicu da proveri cio sistem i otkrije mogući problem koji može dovesti do nečeg ozbiljnijeg. Ovaj simptom može biti i rezultat kvara nekog od amortizera, ali nije loše otkriti ga.