Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SPCO BIJELO POLJE: KOMANDIR GOGIĆ DOBAR POSLUŠNIK PRETPOSTAVLJENIH

Sveštenstvo, monaštvo i Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje oglasili su se saopštenjem u kojem tvrde da komandir bjelopoljske stanice policije Danko Gogić sprovodi otvoreni progon Srpsku pravoslavnu crkvu i Svete apostole Petra i Pavla, zaštitnike Bijelog Polja.

“Kao dobar poslušnik svojih pretpostavljenih, kršeći Ustav i zakone koji garantuju građanima slobodu kretanja, gore pomenuti komandir bjelopoljske policije je na Petrovdan 12. jula u popodnevnim časovima, zajedno sa svojim kolegom iz Berana Marjanom Račićem, bez ikakvog razloga i pravnog osnova, zabranio kretanje kolone vozila od Berane do Bijelog Polja u čast praznika i Slave ovog grada. To isto zabranjeno je i grupi Bjelopoljaca koji su htjeli da se priključe koloni a uputili su se do crkve Sv. Petra i Pavla, i kojima je u mjestu Rakonje, na samom ulazu u Bijelo Polje, zabranjeno dalje kretanje”, navodi se u saopštenju, koje je prenio portal “Kodex”.

Naglašavaju da su auta, koja su se kretala iz pravca Berana, u potpunosti poštovala sve zakonske odredbe, da bi u mjestu Bioča nadomak Bijelog Polja, “pomenuti komandir izveo oko 50 policajaca spremnih da jurišaju i tuku narod koji se kretako svojim vozilima”.

Ista stvar je, dodaju, zadesila i žitelje opštine Bijelo Polje u mjestu Rakonje gdje je do kasnih večernjih časova zbog policijske blokade saobraćaj bio u prekidu. Ističu da su u automobilima satima zadržavali i trudnice, malu djecu i starije ljude.

“Očigledno je da su željeli da isprovociraju incident i da na nedužni narod saspu svu «hemiju» koju su sa sobom ponijeli, vjerovatno kao zaštitu učesnika od korone. Svojim ponašanjem direktno su ugrozili javno zdravlje i zdravlje učesnika u autolitiji, i prekršili mjere NKT-a na koje se tako zdušno pozivaju!”, ocjenjuju u saopštenju i nastavljaju:

“Obavještavamo građane Bijelog Polja i cjelokupnu svjetsku javnost, sve institucije u Crnoj Gori, ambasade stranih zemalja koje se nalaze u Crnoj Gori, da je na tim dešavanjima zabranjeno kretanje svima koji se Bogu mole i Srpsku Pravoslavnu Crkvu čuvaju. Dokaz ovoga jeste bezprizorno i bespravno ograničavanje slobode kretanja a potom i ograničavanje slobode vjeroispovijesti.Takođe obavještavamo i ukazujemo da su se nepuna 24 časa od ovakvog sramnog čina bjelopoljske policije i njihovih nadređenih prema pravoslavnom stanovništvu, kroz Bijelo Polje organizovano kretale kolone vozila sa državnim simbolima, uključenim sirenama, otvorenim prozorima i sjedenjem na vratima automobila, i uz upotrebu vatrenog oružja, što se vidi na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama. Mi nemamo ništa protiv slobode kretanja svih onih koji dan državnosti žele da proslave na ovaj način, ali to isto pravo tražimo i za nas”, kažu u saopštenju ističući da su autolitije dostojanstvene i mirne ali da kolone povodom dana državnosti nijesu ničim ometane, niti se našlo i jedno policijsko vozilo da ih kontroliše ili zabrani.

Sveštenstvo i vjernici, su ističu, u strahu, jer kako kažu, znaju, koji su sledeći koraci kada se nekome zabrani da se kreće slobodno svojim gradom.

“Da li to znači da u skorije vrijeme koje je pred nama, ulicama Bijelog Polja neće biti poželjno da se kreće ni mantija, ni niko ko je vjerujući čovjek? Da li se to ponavlja istorija u kojoj smo mogli da čujemo one demonske riječi “Srbima, Židovima i psima zabranjen ulaz”? Mi se u Boga nadamo da jedna mirna multivjerska srednina kao što je Bijelo Polje, to sebi neće dozvoliti. Jer znamo da od kad je Petrove crkve i Bijelog Polja, koje je nastalo oko ove svetinje, ovakav pritisak nije zapamćen. Nije zapamćeno da se umjesto čestitke povodom slave grada juriša na narod sa pendrecima, suzavcem i ostalim pomaglima koja su bila pripremljena kao «iskrena» čestitka Slave našeg grada. Ovo je još bolnije jer se dešava pod komandom onih koji su sebe i svoju djecu krstili u crkvi koju progone”, saopštavaju.

Sveštenstvo je, naglašavaju ko zna koji put, dužno da opomene “i načelnika, i komandira i upravu policije, i lokalne vlasti, da prekinu sa progonom svoje crkve.”

“Ukoliko se sa ovakvom praksom nastavi mi kao duhovni pastiri ćemo morati, sa tugom u srcu i velikom žalošću, zatražiti od crkvenih vlasti da se iz Crkve, kao zajednice Boga i čovjeka, isključe pomenuta gospoda, kao i svi oni koji budu učestvovali u diskriminaciji i progonu crkve”, navodi se u saopštenju.