Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ŠPANIJA, IRSKA I NORVEŠKA DANAS ZVANIČNO PRIZNAJU PALESTINSKU DRŽAVU

ŠPANIJA, IRSKA I NORVEŠKA DANAS ZVANIČNO PRIZNAJU PALESTINSKU DRŽAVU

Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam mjeseci rata u Gazi.

Tri evropske zemlje vjeruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan uticaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slijede njihov primjer. Norveška i Španija su odigrale istorijsku ulogu u nastojanju da se postigne mir između Izraela i Palestinaca 1991. godine, kada su se dvije strane sastale u Madridu na mirovnoj konferenciji koja je utrla put za postizanje Oslo sporazuma 1993. godine, nazvanih tako jer se pregovaralo u norveškoj prijestonici.

ŠPANIJA, IRSKA I NORVEŠKA DANAS ZVANIČNO PRIZNAJU PALESTINSKU DRŽAVU

Ministar spoljnih poslova Španije Manuel Albares izjavio je u ponedjeljak u Briselu da je priznavanje države Palestine pravda za palestinski narod i „najbolja garancija za bezbjednost Izraela i apsolutno neophodno za postizanje mira u regionu“. Priznanje Palestine su prošle nedjelje pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas će to učiniti zvanično zajedno. Vašington i većina zapadnih evropskih zemalja je rekla da je voljna da jednog dana prizna palestinsku državnost, ali ne prije sporazuma o eksplozivnim pitanjima kao što su status Jerusalima i konačne granice. Od danas palestinsku državnost priznaje 145 od 193 zemlje UN. Među njima su bliskoistočne, afričke i azijske zemlje, ali ne SAD, Kanada, veći dio zapadne Evrope Australija Japan i Južna Koreja.

Izvor: RTCG

Foto: Anadolija