Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

SPAJIĆ: PRIHOD OD TURIZMA MILIJARDU EURA

SPAJIĆ: PRIHOD OD TURIZMA MILIJARDU EURA

Budžet je održiv i inkluzivan. Od turizma sledeće godine očekujemo prihod milijardu eura – saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na pres konferenciji predstavljajući Predlog nacrta o budžetu za 2022. Godinu koji je usvojila Vlada na današnjoj sjednici.


Kazao je da se turizam se projektuje na nivou 2019. godine. Od turizma ćemo imati prihod ot toga milijrdu eura. Potpuni oporavak ekonomije na predkrizni nivo. Neće biti potrebe za novim zaduživanjem.


Što ne znači da mi nećemo izlaziti na tržište i iskoristiti povoljne uslkove zaduživanja ako za to bude prilike – kazao je on.


Sledeće godine, kazao je. da ćemo istorijski iznos BDP-a od 5. 3 milijarde eura.
Veliko ovećanje izdvajanja za kapitale projekte, kao i dodatno povećenaj plata za zadrvstvene radnike.


Izvorni prihodi budžeta će biti oko milijardu i 967 miliona eura, od čega će porezi i doprinosi milijardu i 795 miliona eura. Izdaci su na nivou oko dvije milijarde 172 miliona eura, od kojih je tekuća budžetska potrošnja oko milijardu i 924 miliona eura. Kapitalni budžet je 248 miliona eura. Što je najbitnija informacija za večeras, deficit je projektovan na nekih 205 miliona eura., odnosno 3. 87 odsto BDP- kazao je Spajić.


Otplata duga, kaže Spajić, biće 300 miloma eura.


Suficit tekuće potrošnje je bio 38 miona ove godine, projektuje se povećanje na 43 miliona sljedečće godine i postepeno će da raste naredne dvije godine. Što se tiče funkcionalne klad+sifikacije – socijalna zaštita je 667 miliona eura ( povećana za 40 miliona eura), obrazovanje 25 miliona eura (povećanje od 18 miliona eura), zdravstvo je na 344 miliona eura (povećanje od 11,6 odsto ili 36 miliona eura). Najviše smo smanjili izdvajanja na opšte javne službe, gdje je smanjenje od 20,8 odsto (163 miliona eura).


Kapitalni budžet je, ističe Spajić, jedna od najvažnijih stavki budžeta za nared u godinu i on iznosi 248. 3 miliona eura.
Finansiranje za ugovorene srednjeročne projekte je špreko milijardu eura.


Prethosno ugovoreni projekti su 498 milion eura , a za ovu gosinu je planirano 117 novih projekta koji itznose 549mmiliona eura.


Kada je u pitanju kapitalni budžet za ovu gosinu, kaže da za Upravu za saobraćaj bez auto-puta 77. 2miliona, završetak auto- puta Bar-Boljare koštaće 68. 3 miliona.Uprava javnih 102, 8 miilona eura.


Neki od najvažnijih projekata su bolnica u Pljevljima i Podgorici, kao i rekonstukcija u Bijelom Polju, rekonstrukcija više domova zdravlja, izgradnja atletske staze u Podgorici, stadiona na Cetinju, tribine stadiona u Nikšiću, izgradnja zaobilaznica oko Berana, Herceg Novog, Pljevalja, kao i mosta na rijeci Bojani.

Zatim 16 vrtića, osam osnovnih škola, Akademije umjetnosti, Filološkig fakulteta i ski centara – kazao je on.


Prošle godine, kako je podsjetio, imali smo deficit budžeta 10 odsto, kao i kontinuiran rast javnog duga. Stopa privrednog rasta je 13,5 odsto.