Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SPAJIĆ: CRNA GORA JE UZ UKRAJINU

SPAJIĆ: CRNA GORA JE UZ UKRAJINU

Ratni sukob na tlu Evrope potvrdio je potrebu da pružimo zajednički odgovor, zato želim da ponovim da je Crna Gora potpuno uz Ukrajinu, poručio je premijer Milojko Spajić u Berlinu.

“Siguran sam da će konferencija donijeti mnogo novih, kvalitetnih ideja i da će se iz Berlina čuti glasno poruka da je Evropa ujedinjena u ovim teškim vremenima“, kazao je Spajić na Konferenciji o oporavku Ukrajine, koja će danas i sjutra biti održana Berlinu.Kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc uvjeren je da će Ukrajina pobijediti u ovom ratu.

“Pokazali su snagu i lojalnost ka evropskim principima, jer su odabrali evropski put i mi smo na tom putu uz njih. Budućnost Ukrajine u Evropskoj uniji, to smo rekli nekoliko dana nakon početka ruske agresije i stojimo uz to i danas“, istakao je Šolc.Ukrajinski lider Volodomir Zelenski apostrofirao je potrebu da se u najskorijem roku pomogne osiguravanje stabilnosti energetskih izvora, koji su konstantna meta ruskih napada.

„Ovaj rat ima više bitaka, onih na frontu, ali moramo misliti i o ekonomskim uslovima, kako bi omogućili Ukrajincima normalan život. Moramo pokazati da Rusija ne može izazvati prekid energetskih izvora, kad god poželi. Zato moramo korišćenjem modernih tehnologija, iskoristiti potencijale Ukrajine i tako osigurati neophodne izvore energije naglasio je Zelenski. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je šest milijardi eura pomoći već opredijeljeno, ali i da će EU posebno afirmisati ulaganja privatnog sektora kako bi ubrzali modernizaciju ukrajinske ekonomije, što će biti ključno za oporavak država. “.

Izvor: RTCG

Foto: Vlada CG