Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SLOBODAN – ZORAN OBRADOVIĆ IZ BIJELOG POLJA OBJAVIO SEDAMNAESTU KNJIGU

Sedamnaesta knjiga Slobodana Zorana Obradovića izašla je iz štampe, a “Dobro i zlo” objavilo je međunarodno udruženje „Stihom govorim” iz Bijelog Polja.
O knjizi poezije recenzenti su, između ostalog, zapisali da „čuvena misao da je pjesnik uvijek dužan zavičaju”, i da ovaploćenje nalazi u ovoj zbirci.
“U njoj se, naime, možda najeksplicitnije dosad ističu specifičnosti imaginarnog poetskog hronotopa – Bijelog Polja, u kojem pjesnik živi i stvara, kojem poklanja bezuslovnu ljubav, koja ga nadahnjuje i pri suočenju s (ne)poželjnim naličjem te sredine…”, kaže Radoje Femić u predgovoru.
Dr Sofija Kalezić u pogovoru bilježi da „o konkretnim literarnim uzorima u kontekstu kreativnog ovaploćenja ove zbirke je nezahvalno pisati, ali pri prvom iščitavanju lirskih tvorevina ovog stvaraoca reklo bi se da donose dah kako modernista u evropskim literaturama, tako i u okvirima srpske književnosti, počev od Jovana Dučića do Milana Rakića i Vojislava Ilića”.
“Obradović prefinjenim unutrašnjim transformacijama i težnjom za prodorom u inovantne kreativne sfere pomjera deskripciju i doživljaj stvarnosnog u nov suodnos između Sve i Ništa…”, bilježi Kalezićeva.
Autor je izrazio zadovoljstvo što je knjiga stručnoj javnosti premijerno predstavljena na jubilarnim 50. „Ratkovićevim večerima poezije”.
“U okviru pjesničke večeri „Eno ga, po moru teče Lim” publici sam kazivao pjesme iz ove knjige. Korice je dizajnirao bjelopoljski akademski slikar Dražen Konatar, a štampanje knjige je podržalo Minstarstvo kulture Crne Gore, na konkursu Razvoj kulture na sjeveru”, kazao je Obradović.