Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SJEĆANJE: BATRIĆ – BAĆO RAKOČEVIĆ, NAJVEĆI BJELOPOLJSKI FOTO – HRONIČAR

Čovjek burne i interesantne biografije, koju su oblikovali svjetski lomovi i domaće političke prilike, bio je Batrić – Baćo Rakočević.
Partizan od 1941. godine, nosilac tri ratna odlikovanja, izašao je iz rata u činu kapetana JNA. Još u toku službe u Konjičkoj školi u Zemunu, biva uhapšen i osuđen sa mnogobrojnim sapatnicima tokom Rezolucije Informbiroa i sproveden na višegodišnju robiju.
Po odsluženju kazne, Rakočević se vraća u zavičajno Bijelo Polje sa nepunih 30 godina života i silom prilika, u atmosferi prisilnog ignorisanja, bez građanske časti i prava, okreće se svojoj ljubavi iz djetinjstva – fotografiji.
Završava školu za fotografa i postaje prvi Bjelopoljac sa takvom diplomom.
Za rad u novom gradskom foto – kino klubu potrebne kvalifikacije nije ispunjavao niko osim bivšeg golootočkog zatvorenika, pa je određen za posao vođenja novoformiranog kluba, te je tako počelo stvaranje izuzetno vrijedne foto -ostavštine.
Rakočević je bio neumorni foto – hroničar bjelopoljskog kraja, izrađivao je fotografije, slagao negative, retuširao, uveličavao i radio posvećeno posao, manirom starih majstora.
Pored toga što je sam slikao, skupljao je stare fotografije, stare foto – aparate, kamere i kino – projektore.
Svoje djelo krunisao je sa dvije značajne foto -monografije, u kojima je objavljeno oko 3.500 fotografija Bijelog Polja.