Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SVEŠTENSTVA, MONAŠTVA I SPCO BIJELO POLJE

U danima Petrovdanskog posta u kojima se nalazimo, i kada se spremamo da što dostojnije proslavimo velike ugodnike Božije Svete Apostole Petra i Pavla, kao zaštitnike Bijelog Polja, sa tugom smo primili vijest da se zarazna bolest ponovo “širi” ulicama našeg grada. Ova vijest svakako da je zabrinjavajuća i poziva na odgovornost svih. Ali na žalost u gradu Miroslavljevog jevanđelja, Svetih Apostola Petra i Pavla, Svešenomučenika Haralampija i drugih svetitelja i svetinja, pojavila se još jedna opaka bolest koja je kulminirala od kraja Decembra prošle godine, usvajanjem bezakonja u Skupštini Crne Gore protiv Srpske Pravoslavne Crkve. Ta bolest je dikriminacija i zla volja koja se vrši nad SPC u Bijelom Polju.
Donošenjem antiustavnog i anticivilizacijskog Zakona o tzv. slobodi vjere u Crnoj Gori, Srpska Pravoslavna Crkva trpi veliku diskriminaciju i primjenu selektivne pravde, kako od državne vlasti tako i od nadležnih institucija našeg grada, u kojem se toliko govorilo o ravnopravnosti. Sa žaljenjem konstatujemo da ta ravnopravnost i poštovanje bližnjeg više ne postoji, posebno ako pogledamo sve nepravde učinjene prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Bijelom Polju.
Prvi od pokazatelja da se u našem gradu provodi selektivna pravda i diskriminacija je taj da je odmah kada se pojavila zarazna bolest, u ovom gradu prva na udaru bila Hristova Crkva. Policijski službenici su redovno kontrolisali i sprečavali nebi li ko od vjerujućeg naroda ušao u crkvu da prisluži svijeću i pomolio se za svog bližnjeg. Istovremno smo svi bili svjedoci masovnog okupljanja naroda ispred raznih državnih institucija, banaka, tržnih centara itd.
Jasno nam je bilo još u tim danima da su aktuelna vlast i režim u Crnoj Gori udruženi sa koronom jurišali na Pravoslavlje, a ta namjera se potvrdila i skorašnjim mjerama koje su donijete posebno za Bijelo Polje, a direktno su uperene protiv Pravoslavne Crkve. Kao što svi znamo u mjerama koje su stupile na snagu 26. juna ove godine, striktno se zabranjuju vjerski obredi i prisustvo na istim, što je nasušna potreba i svakodnevnica svakog pravoslavnog hrišćanina. Istine radi, istom odlukom zabranjuju se i sva druga javna okupljanja. Međutim, danas je vidljivo da su tržni centri, prodavnice, diskoteke, šetališta i slično, prepuni ljudi koji tuda neprestano prolaze, sreću se i pozdravljaju, protiv čega mi, kao stanovnici ovog grada, nemamo ništa protiv. Ali istovremeno svi zatvaraju oči i ne žele da vide da je «pažnja» svih institucija uperena u crkvu Svetih Ap. Petra i Pavla i crkvu Svetog Nikole kao najvećem riziku i izvoru zaraze. Da je tako dokaz je da je danas jedino ispred Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu, gdje je služena Sveta Liturgija, dežuralo policijsko auto. Može li biti išta sramnije od ovoga?
Postavljamo pitanje kako to da se ovakve mjere baš odnose na Bijelo Polje, koje će uz Božiju pomoć za petnaestak dana, molitveno proslaviti Svoje zaštitnike Svete apostole Petra i Pavla? Kako to da se ovakve mjere ne primjenjuju u drugim gradovima koji procentualno imaju više zaraženih nego Bijelo Polje, niti imaju ovakve drakonske zabrane? Nama je već jasno da se ovdje prije svega radi o progonu Pravoslavne Crkve i smišljenoj namjeri da se zabrani proslava Petrovdana, na kome se već decenijama okuplja veliki broj vjernika. Dokaz svemu ovome je sramno presretanje i privođenje sveštenomonaha Nikolaja Stamatovića, njegovo policijsko privođenje u sud za prekršaje i presuđivanje, kao da se radi o okorelom kriminalcu, a ne o jednom uglednom i od naroda vrlo cijenjenom služitelju Oltara Gospodnjeg. Ovakav i sličan čin zastrašivanja i primjene selektivne pravde nad Srpskom Crkvom u Bijelom Polju neka služi na čast svima koji su to naredili i izvršili.
Ovom prilikom pozivamo predsjednika opštine Bijelo Polje, načelnika i komandira uprave policije i sve članove državnih institucija, da ne učestvuju u sramnoj diskriminaciji i selektivnoj primjeni «prava» i progonu pravoslavne crkve u kojoj su većina kršteni, vjenčani, i u kojoj se oni i njihove porodice Bogu mole.
Mi kao pastiri i duhovne vođe dužni smo da upozorimo i podsjetimo i Predsjednika Opštine i načelika i komandira policije i sve one koji se nalaze na bilo kojoj svjetovnoj vlasti u ovom gradu, da svako ko progoni Hrostovu Crkvu i njene sveštenoslužitelje, sam sebe ISKLjUČUJE iz Crkve, kao zajednice Boga i čovjeka.
U Boga se nadamo da će ove riječi podstaknuti mnoge, kako one na čelnim funkcijama u ovom gradu, pa sve do onih koji obezbjeđuju i podržavaju napad na Crkvu, da ne dozvole sebi da sami sebe odvoje od Boga i od Crkve Božije, što bi značilo vječnu propast duše i imena.
Moramo da ih podsjetimo da je Božja ruka vanvremenska i neograničena, pa ih s ljubavlju molimo da ne dozvole da bilo čiji potomci ispaštaju zbog grijeha svojih predaka. Takvih nesrećnih primjera je uvijek bilo, a naše je da na njih opominjemo i da se na njima učimo!