Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ROMIMA ŽIVOTA U RAKONJAMA NEMA, OBEĆANIH STANOVA NI NA VIDIKU

ROMIMA ŽIVOTA U RAKONJAMA NEMA, OBEĆANIH STANOVA NI NA VIDIKU

Ako nastave ovako da se odnose prema nama, mi ćemo se organizovati i otići u Podgoricu da od predstavnika Vlade tražimo pomoć. Ako nam ni to ne pomogne, bićemo prinuđeni da ispred naših kuća u Rakonjama blokiramo saobraćaj na magistrali Bijelo Polje – Ribarevine, ogorčena je Božana Božović.

Tročlana delegacija predstavnika romskih porodica iz naselja Rakonje pokušala je juče da u zgradi Opštine Bijelo Polje razgovora sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i njegovim saradnicima. Ali, kako tvrde, to im nije dozvoljeno. Ismet Selimović, Božana Božović i Ringo Selimović kažu da su došli u opštinsku zgradu kako bi sa predsjednikom Smolovićem razgovarali o rješavanju pitanja njihovog iseljenja iz naselja Rakonje, o kojem se godinama priča, i o isplati novčanih sredstava za njihove kuće kako bi mogli da riješe svoje stambeno pitanje, ali su u toj namjeri onemogućeni.

– Već nekoliko godina pokušavamo da riješimo ovaj za nas najveći problem. Kao predstavnik Roma uvijek komuniciram sa službom predsjednika Opštine tako što se najavimo i upišemo. A onda nas upute na treći sprat gdje je Smolovićev kabinet. To smo uradili i ovog puta. Čekali smo jedno vrijeme ispred kabineta. Onda su nam saopštili da Smolović ima sastanak i da dođemo drugi put. Sa nama su razgovarali Miloš Kljajević i Vlado Luković, opštinski službenici zaduženi za romska pitanja. Ali smo mi insistirali da razgovaramo sa Smolovićem. Nakon toga došao je jedna čovjek koji je rekao da je iz obezbjeđenja i bukvalno nas je otjerao – kaže Ismet Selimović i dodaje da se problem mora riješiti. Te da više niko Rome za svoje potrebe ne može koristiti.

”Kada je izvršena rekonstrukcija magistrale postavili su nam metalnu ogradu pored kuća, pa živimo kao u getu”, kaže Ringo Selimović.

Božana Božović je ogorčena što ih predsjednik Opštine nije primio na razgovor.

– Ovakvim odnosom se pokazuje nepoštovanje i dokazuju da smo građani drugog reda. Ako nastave ovako da se odnose prema nama, mi ćemo se organizovati i otići za Podgoricu da od predstavnika Vlade tražimo pomoć. Ako nam ni to ne pomogne, bićemo prinuđeni da ispred naših kuća u Rakonjama blokiramo saobraćaj na magistralnom putu Bijelo Polje – Ribarevine. To nam je još ostalo jer smo prepušteni na milost i nemilost – kaže Božović, dodajući da ima šestoro djece i da je život u Rakonjama postao nepodnošljiv.

– Samo su nas lagali i varali, čitavih 15 godina, ako nema i 20. Stavili su nam ograde ispred kuća kao da smo stoka u toru. Nikad neće sa nama normalno da razgovaraju. Čelnici Opštine Bijelo Polje treba da se ugledaju na Berane i vide kako se tamo opštinsko rkovodstvo odnosi prema Romima – ističe Božović.

Ringo Selimović naglašava da je odavno aktuelizovano iseljavanje Roma iz naselja u Rakonjama. Da je nadležna komisija popisala da postoji 26 kuća za koje vlasnicima treba da se isplate sredstva.

– Rekli su nam da će nas isplatiti za naše kuće, i mi pristali na ta sredstva koja se kreću od 2. 000 do 30. 000 eura. Koliko znamo svake godine se opštinskim budžetom za ove namjene opredjeljuje po 100. 000 eura – ističe Ringo Selimović i dodaje da su dosad mogli sukcesivno isplatiti bar dio romskih porodica koje zbog najave iseljenja iz Rakonja ne vrše sanaciju svojih kuća niti mogu sebi da priušte da kuće grade na nekoj drugoj lokaciji.

ROMIMA ŽIVOTA U RAKONJAMA NEMA, OBEĆANIH STANOVA NI NA VIDIKU

Smolović: Dogovoreno da se traži pomoć od Evropskih fondova

Predsjednik Opštine Petar Smolović za “Dan” je kazao da zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da se sastane sa predstavnicima Roma iz naselja Rakonje. On naglašava da je u prošli petak održan sastanak koji je bio vezan i za rješavanje problema Roma u Rakonjama.

– U petak na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnica Savjeta Evrope Lejla Dervišević i predstavnik Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, tražili smo pomoć da riješimo ovo pitanje. Dogovoreno je da se obratimo Evropskim fondovima i da opet tražimo pomoć od Vlade. Inače, mi budžetom godišnje namjenski izdvajamo 100. 000 eura. Nakon što je izvršen popis kuća ustanovljeno je da ih ima 26 i procijenjene su sve na 358. 000 eura. Mi taj iznos nijesmo u mogućnosti čitav da izdvojimo zbog čega smo se sedam puta bezuspješno obraćali prošloj Vladi i resornim ministarstvima – kaže Smolović.

– Kada je izvršena rekonstrukcija magistrale postavili su nam metalnu ogradu sa donje strane prema Limu. Tako da mi našim kućama prići ne možemo, pa živimo kao u getu. Niko drvo za ogrev ili nešto teže do kuće više donijeti ne može. Oni koji su mogli otišli su za Podgoricu, ili u naselje Nedakusi. Dok nas desetak porodica ostalo je ovdje da se muka mučimo. Borimo se da budemo dostojni članovi društvene zajednice ali kad treba da nam se pruži ruka pomoći sve ostaje samo na obećanjima. Mi na to više ne pristajemo – poručuje Ringo Selimović. Dodajući da su njihove porodice brojne i da jedan broj mališana svakodnevno, izlažući se saobraćajnim rizicima, ide na nastavu.

Izvor: Dan
Novinar: Milovan Novović